Léto je v plném proudu! I v srpnu se odehrávají zajímavé sommeliérské akce, a proto neváhejte a nechte se námi inspirovat na pěkný výlet


2. srpna 2007 Sommelier Znovín 2007 - 9. ročník soutěže sommelierů V rámci Pardubického festivalu vína, který proběhne na přelomu července a srpna, mohou všichni znalci vín navštívit soutěž sommelierů. Soutěž sommelierů třídy ELITE "Sommelier Znovín" se koná v hotelu Zlatá štika v Pardubicích a určitě půjde o velkou podívanou, kterou si nemůžete nechat ujít.
5. - 7. srpna 2007 Tradiční hody v Bořeticích Stárci a Bořetická chasa zvou všechny příznivce moravských vín na tradiční slovácké hody. V pátek si nenechte ujít stavění máje v 18 hodin. V neděli v 15 hodin bude zahájen slavnostní průvod pro stárky po obci. Poté bude probíhat zábava až do ranních hodin. V pondělí v 15 hodin je připraven průvod pro stárky, v 18 hodin tradiční cimbálová muzika a zábava až do ranních hodin. V úterý od 16 hodin průvod ženáčů po obci a opět zábava až do rána. Po celou dobu hodů je občerstvení zajištěno a víno poteče proudem. Zájemci si mohou domluvit návštěvu vinných sklepů ve Svobodné republice Kraví hora.
10. - 12. srpna 2007 Bzenecká pouť Pro mnohé tradiční a známá slavnost, která dávno přesáhla "hranice" města Bzence a postupem času si vydobyla místo akce regionálního charakteru. Na této akci má návštěvník možnost v průběhu tří dnů navštívit bohatý kulturní program, který je doprovázen akcemi místních organizací v podobě výstav a přehlídek a je doplněna o hostování pouťových atrakcí se stánkovým prodejem. Návštěvníci budou moci shlédnout průvod družiny "Karla IV", který bude dle prastarého Horenského práva zarážet horu. Milovníci a příznivci vína mohou zavítat na významnou oblastní výstavu Galerii ryzlinků rýnských, která je pořádána ve sklepení pod Sokolovnou. Pouť je svátkem křesťanským, který vyvrcholí průvodem nedělního procesí ke kostelu Sv.Jana Křtitele a slavnostní bohoslužbou. Toto období je tedy zažito časem a místem pro setkání bzeneckých rodáků, kteří jsou "rozeseti" po celé republice ba celém světě.
11. srpna 2007 Mělnický košt Víno a jídlo jsou neodlučitelně spjaty. Zavítejte tedy do Mělníka, který ožije slavnostmi mělnického vína a gastronomie. Ty by si neměl nechat ujít nikdo, kdo má k vínu pozitivní vztah. Nejen, že se o víně můžete dozvědět, co jste zatím nevěděli, ale zároveň se i příjemně pobavíte. Začátek je plánován od 13 hodin.
11. srpna 2007 Výlov sektu ze dna Vranovské přehrady Výlov sektu je mezi příznivci lechovického vína vždy příjemnou příležitostí sejít se u sklenky dobrého moravskéhovína a společně sledovat, jak potápěči slavnostně vyzdvihnou za dna Vranovské přehrady ocelové klece, ve kterých je uložen všemi očekávaný Sekt Lechovice. Galavečer sektu je vítaným setkáním všech gurmánů, pro než se tento zvláštní sekt již stal pojmem. Sekt na dně přehrady pro nás hlídá sumec Lech, s nímž se můžete při výlovu sektu setkat alespoň prostřednictvím velkoplošné projekce. Sumec vypráví o výrobě tohoto šumivého pokladu, ale i o tom, co se děje pod hladinou po dobu, kdy ho střeží. Letošní "Výlov" se koná od 12:00 hodin a všichni jsou srdečně zváni.
17. - 18. srpna 2007 Výstava vín při Setkání tří měst Pokud stále nemáte na tento termín zatím žádné plány, neváhejte a vydejte se za moravským vínem do Mikulova. Košt vína se bude konat 17. 8. 2007 od 18 do 23 hod a v sobotu 18. 8. 2007 od 10.00 hod. Setkání místních a zahraničních folkórních souborů a další kulturní program příjemně doplní tuto skvělou vinařskou akci.
18. srpna 2007 Den otevřených vinných sklepů v Čejči Den otevřených sklepů je plánován od 11 hodin a milovníci moravského vína se mohou těšit na nejméně tucet vinných sklepů. Ochutnat budou moci vína sklizně 2006 i starší. Občerstvení je zajištěno a po skončení pokračuje veselice od 18 hod v areálu Beseda u cimbálu. Přijeďte k nám a zažijte pravou moravskou atmosféru!
24. - 26 srpna 2007 Víkendový seminář o víně Máte rádi moravská a česká vína a chcete se o nich dozvědět více? Pak můžete navštívit víkendový vzdělávací kurz o víně, který se koná v hlavním městě vína – ve Valticích.Určen je zejména začátečníkům a mírně pokročilým. A když už tu budete, zajděte na celoroční expozici Salon vín ČR, jež se nachází ve sklepeních barokního zámku ve Valticích.
24. - 25. srpna 2007 Pardubický festival vína - X. ročník Příznivci dobrých moravských a českých vín nemohou chybět na přelomu července a srpna v Pardubicích. Desátý ročník Pardubického festivalu vína bude nejen netradiční oslavou jubilea, ale zároveň mohutnou osvětou vína. Pro širokou veřejnost je připravena oslava 10. výročí přímo na Pernštýnském náměstí, kde by se měla od 20 hodin rozjet pravá a nefalšovaná Pernštýnská vinařská noc trvající až do samotné půlnoci. Víno poteče proudem z velkého množství sudů. Celou atmosféru bude dotvářet doprovodný program na pódiu.
31. srpna 2007 Poznáváme vína Proniknout do tajů poznávání moravských vín máte možnost ve stylové atmosféře vinného sklepa, kde se na 15. vzorcích, od jakostních po slámová, naučíte jak vína správně rozeznávat a hodnotit. Vinařský zážitek následně umocní Goldiho cimbálová muzika. Začátek kurzu je od 18:00 hodin, cena je 450 Kč. Doporučujeme zarezervovat si místa.
Více informací najdete na stránkách www.vinazmoravy.cz nebo www.vinazcech.cz.
Další články o víně najdete v našem prázdninovém cestovatelském seriálu Krajem vína.