Pobřeží ve španělské Andalusii je jedním z nejteplejších míst Evropy. Aby ne, když je od rovníku vzdálené stejně jako africké Tunisko. Najdete tu sice poušť s kaktusy, moře s plameňáky a díky bohaté historii i řadu arabských památek, ale tím podobnost s Afrikou končí. Zaletět si sem můžete jen s občankou, volat a datovat na mobilu můžete skoro jako doma a zůstanete v pohodlí a bezpečí Evropy.

Almería

Hlavní město stejnojmenné provincie Almería je přístav s bohatou historií. V historickém centru můžete navštívit maurský hrad Alcazaba, mohutné obranné věže, býčí arénu Plaza de Toros nebo katedrálu z 15. století. Příjemná je i procházka po širokých bulvárech stíněných stromy a palmami. Když je spalující vedro, můžete zavítat i do podzemí, které vyhloubili místní jako soustavu krytů v občanské válce. Anebo na 3 km dlouhou městskou pláž, kolem které je příjemná promenáda s velkým množstvím kaváren a obchůdků.

Solné pláně s plameňáky

Národní park Cabo de Gata je největší přímořská chráněná oblast v Andalusii a biosférická rezervace UNESCO. V divoké krajině tu žije množství rostlinných a živočišných druhů, především ptáků. Najdete tu savanu, vulkanické krátery, skály i písčité pláže s průzračnou vodou. Je domovem kaktusů a plameňáků. V mělkých salinách se tu těží sůl. I mořský život je tu bohatý, ale potápět se tu dá jen s povolením.

Poušť Tabernas

Okolí města Almería a především poušť Tabernas už určitě znáte, i když jste tu třeba ještě nikdy nebyli. Natáčelo se tu přes 400 filmů včetně Sedmi statečných, Tenkrát na Západě, Barbara Conana, Indiany Jonese, Jamese Bonda, Vinnetoua nebo filmů s Buddem Spencerem a Terencem Hillem. V seriálu Hra o trůny se pouští Tabernas prohání dothracké hordy.

Za návštěvu stojí místní tematický zábavní park Mini Hollywood, kde můžete prostřednictvím velkolepé show na vlastní kůži zažít atmosféru Divokého západu přímo v kulisách, které znáte z filmů. Nechybí scénky s kovboji na koních, přestřelky, dřevěné kantýny a kostelíky, banka nebo kancelář šerifa.

Granada

Z Almeríi je to asi 170 kilometrů, ale výlet sem se vyplatí. V minulosti byla Granada poslední baštou Maurů v Evropě a sídlo emíra, Alhambra, je jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších památek Španělska. Společně se zahradou Generalife a starou maurskou čtvrtí Albayzín jsou na seznamu památek UNESCO. Pod starou čtvrtí ale tepe mladé a moderní univerzitní město. Doporučujeme vystoupat na Mirador San Nicolas s krásnými výhledy na město, vychutnat si atmosféru v tradiční hospůdce se španělským vínem nebo nakoupit suvenýry na trhu.

Sierra Nevada

Aktivní sportovci mohou vyrazit na výlet do pohoří Sierra Nevada, jednoho z nejkrásnějších pohoří v Evropě s nejvyšší horou pevninského Španělska Mulhacén (3479 m). V jeho podhůří se můžete zastavit v bílých vesničkách proslavených výrobou tradiční barevné keramiky a vína v oblasti Alpujarra nebo v unikátním městečku Gaudix s více než 2000 příbytky zasazenými ve skále.

Video: Podívejte se také na Kypr: Ostrov bohyně krásy!

Video
Video se připravuje ...

Kypr: Ostrov bohyně krásy, nezapomenutelné dovolené i bohaté historie. Visit Cyprus, INT