Boloňské špagety neexistují. Alespoň to tvrdí starosta Boloni Virginio Merola (64). Podle politika oblíbený pokrm ze severoitalského města nepochází a jeho název je tak nesmysl. Merola šel dokonce ještě dál a označení „boloňské špagety“ označil za takzvanou fake news (lživá zpráva).

„Boloňské špagety neexistují, i když jsou známé po celém světě,“ řekl starosta v rozhovoru pro rádiovou stanici RAI. „Byli bychom radši, kdyby každý věděl, že v Boloni vznikly lasagne, tagliatelle a tortellini,“ vyjmenoval tradiční těstovinové pokrmy, na které je skutečně hrdý. Virginio Merola proti takzvaným boloňským špagetám zahájil tažení a při té příležitosti poprosil Italy o pomoc.

„Drazí občané, sbírám snímky boloňských špaget z celého světa,“ vyzval politik Italy na Twitteru, aby mu posílali fotografie „neexistujícího jídla“ a sám se rovnou pochlubil úlovkem z Londýna.

Fotka zachycovala pouliční poutač restaurace, která zvala na „specialitu podniku“, boloňské špagety za téměř sedm liber (210 korun). Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidé politikovi okamžitě začali posílat snímky údajného kulinářského podvodu.

„Je zvláštní, že jsme po celém světě známí pro pokrm, který není náš,“ řekl Merola listu The Telegraph. „Samozřejmě jsme šťastní, že to k našemu městu přitahuje pozornost, ale bylo by lepší, kdyby to bylo díky jídlům, která jsou součástí naší kulinářské tradice,“ dodal.

Politik plánuje úspořádat výstavu, na které veřejnosti ukáže všechny fotografie, které mu od lidí přijdou. Merola si slibuje, že tak na (pro něj) fatální omyl upozorní celý svět.