Starosta Jan Adamec se narodil mimo Prahu 12, prakticky od narození sem však jezdil na víkendy a prázdniny na chatu. Přestěhoval se sem až později. Svou profesí programátor se o politiku začal víc zajímat během posledních 8 let. Říkal si totiž, že mu vadí politici, kteří pracují hlavně kvůli penězům. „Chtěl jsem zkusit, jestli slušný a naivní člověk má šanci do toho nějak vstoupit,“ řekl starosta.

Jeho první snahou ovlivnit život v Praze 12 byl před třemi lety vývoj mobilní aplikace, která monitorovala dění na území městské části. „Začal jsem tehdy pracovat z domova na vlastních projektech a pohyboval jsem se jen v tomto okolí. Jak jsem přestal mít potřebu jezdit do centra Prahy, začal jsem vnímat víc to, co je tady. Když jsem se například snažil získat med od místních včelařů, evidoval jsem, že se obdobné dotazy množí i na Facebooku. Chtěl jsem to zpracovat a více jsem se do toho ponořil,“ uvedl Jan Adamec počátek své cesty k politice.

Starosta Prahy 12 se posléze přidal k Pirátům. „Věnoval jsem tomu hodně času, a tak jsem se dostal až sem,“ prozradil Jan Adamec, který se také v současnosti navzdory zimě po území městské části pohybuje zejména na elektrické koloběžce. Kromě standardní práce starosty má v gesci agendu IT a bezpečnost.

Jak je to s developery?

Lokalitou Prahy 12 v posledních letech významně hýbou nejrůznější developerské projekty, které zde mají vznikat. Mezi ty patří například nové budovy na Kamýku, které budou lukrativní zejména kvůli vzniku stanice metra D Libuš v této lokalitě. Další výstavba má vzniknout i na území bývalého cukrovaru, kde bude stát celá nová čtvrť.

„Trápí mě, že mají vznikat v drtivé většině pouze byty za účelem maximalizace zisku. Přestože developeři slibují nebytové prostory, mohou udělat různé triky se vznikem ateliérů k bydlení a podobně, takže ve finále nemusí kromě bytů vzniknout nic. Chtěli bychom, aby vznikala i nová místa pro práci, aby lidé nemuseli nutně jezdit do centra. V developerských projektech chybí i služby pro občany,“ uvedl k problematice starosta Prahy 12.

Jan Adamec rozhodně nesouhlasí s předimenzováním a necitlivým zahušťováním stávající zástavby. „Na Kamýku lidé potřebují také infrastrukturu. Bojí se, že přijdou o náměstí a jediný obchod, co tam mají. V lokalitě cukrovaru je hezké, že se nevyužitý brownfield zatím zpřístupnil lidem. Původně tu ale mělo být bytové využití pouze ze 60 procent, stávající projekt však má 90 procent bytů. Chtěl bych, aby tu například vznikla i nějaká administrativní budova,“ řekl Jan Adamec ke konkrétním projektům. Jednání prý stále pokračují.

Nová radnice

Projekt vzniku budovy nové radnice Prahy 12 se blíží k realizaci. Za předpokladu, že všechny administrativní kroky budou v pořádku, mohly by výkopové práce u ulice Generála Šišky začít letos v dubnu. Podle starosty bude zapotřebí sehnat ještě dostatek financí, protože dotace od magistrátu nepokryje celý záměr.

„Neradi bychom se zbavovali starých budov radnice, byť je projekt nastaven tak, že něco bude nutné prodat. Opuštěné objekty by se po přestavbě daly využít například jako startovací bydlení. Bude také nutné vyřešit interiér nové radnice. Počítá se tam i s restaurací, ve které bychom rádi, aby interiér vyřešil budoucí pronajímatel. V plánu je i multifunkční sál pro pořádání zastupitelstva a dalších shromáždění,“ popsal Jan Adamec. Pokud vše půjde podle plánu, měla by nová radnice stát ve třetím čtvrtletí roku 2020.

Být blíž lidem

Starosta Prahy 12 Jan Adamec má v plánu bližší kontakt s obyvateli městské části. V testovací fázi je veřejný videopřenos ze zastupitelstev, podklady pro jednotlivá jednání se také zpřístupňují obyvatelům s předstihem. „Každé třetí úterý v měsíci se chce rada setkávat s občany. Já soukromě mám v plánu objet Prahu 12 po různých restauracích a jednat s obyvateli, aby se mnou měli bližší kontakt,“ řekl šéf úřadu.

Jak Jan Adamec hodnotí snahu dělat politiku slušně čtvrt roku od nástupu do funkce? „Zatím optimismus trvá. Každý den sice řešíme nové ‚kostlivce‘, je to náročné, ale takové jsou začátky vždy. Uvidíme za čtyři roky,“ dodal starosta.

Fotogalerie
11 fotografií