Máme pro vás pár tipů, co dělat o víkendu. Vydejte se na s námi po republice a navštivte zajímavé akce.


Vinobraní pod hradem císaře Karla Císař Karel IV. s Buškem z Velhartic by měli ze svých potomků určitě radost. Hodinu po poledni bude v sobotu zahájen desátý ročník Karlštejnského vinobraní, které bude pokračovat i v neděli. Akce se koná na hradě i v podhradí a před zdejší vinicí a návštěvníci zde uvidí kejklířská, hudební a šermířská vystoupení, večerní představení mágů a fakírů. Na příchozí čeká burčák, vepřové hody a hodně kulinářských specialit.
Kudrna se dokoulí do Brna Koulení kola z Lednice do Brna, takový je název recesistické soutěže, která začne na lednickém náměstí v sobotu ráno. Tříčlenná družstva čeká 65 km dlouhá trasa, po níž budou koulet kolo vozu. V cíli na nádvoří Staré radnice v Brně jsou srandisti očekáváni navečer. Akci inspirovala lidová písnička Jede Kudrna a pověst z roku 1636, kdy se kolář Birk v šenku vsadil, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokulí jej z Lednice k městským branám Brna dříve, než slunce za jeho hradby zapadne. Jedno z družstev tvoří hejtman brněnského kraje Stanislav Juránek a starostové obou měst.
Prvně uvidíme malé levharty Pětitýdenní mláďata levharta ceylonského, která se narodila v jihlavské zoologické zahradě, se poprvé veřejnosti představí při sobotních oslavách Dne zvířat. Otcem dvojčat vzácného poddruhu levharta je osmiletý samec Pier a matkou šestiletá Daisy. Pár slov o domovině levhartů cejlonských přijde říct Piyasiri Gunaratna, jež se na ostrově Srí Lanka narodil. Odpoledne čeká návštěvníky otevření nové expozice pro nejmenší poloopice na světě maki trpasličí a večer Evropská noc s netopýry.
Zedníček s Náhlovským míří na tenis V sobotu končí 28. ročník festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu, který začal před týdnem. Součástí doprovodného programu je i sobotní tenisový turnaj osobností, kterého se zúčastní prezident festivalu Pavel Zedníček a jeho hosté a přátelé. Nechybí mezi nimi Josef Alois Náhlovský, Michal Dlouhý a další. Rozloučení s celým festivalem obstará Ohňová show na terase kina. 30. září ve 20.30 hodin.
Krvavá bitva vypukne v neděli Výročí 250 let od konání bitvy u Lovosic připomene víkendu řada akcí konaných ve městě a okolí. Bitva je z války sedmileté, kde třicetitisícovou rakouskou armádu rozdrtila vojska pruská. V pátek diváci shlédnou bitevní scénu rekonstrukce obrany města a večer velkolepý ohňostroj, velká bitva a dekorování jejích účastníků se plánuje na nedělní odpoledne.