Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejkrásnější země na světě: Kam vyrazit v roce 2018 na dovolenou podle Lonely Planet?

/
  • Nejkrásnější země na světě: Kam vyrazit v roce 2018 na dovolenou podle Lonely Planet?
    31. prosince 2017 ● 15:40

    Cestovní průvodce Lonely Planet zveřejnil seznam zemí, které se v roce 2018 vyplatí navštívit. První příčku obsadilo suverénně jihoamerické Chile. Kterých dalších devět zemí z celého světa se do žebříčku probojovalo?

  • 1.

    Chile

    Chile je od zbytku světa tak trochu izolované. Na východě se o to postaraly majestátní Andy, na západě Tichý oceán, na severu poušť Atacama a na jihu divoké území Patagonie. Pokud však nepatříte ani tak mezi fanoušky přírody, jako spíš zajímavých měst a jejich kultur, můžete zavítat do chilského hlavního města. Santiago de Chile bylo založeno už v 16. století a k dnešnímu dni v něm žije přes pět milionů obyvatel. 

    Santiago de Chile
    Autor: Shutterstock
     

  • 2.

    Jižní Korea

    Jižní Korea je krásnou ukázkou moderní tváře Asie. Nemohla by být víc rozdílná oproti své severní sestře. Za zmínku stojí zejména Seoullo 7017 v hlavním městě Soulu, tedy projekt, který přináší nový život nepoužívané dálnici. V prostoru vyrostla zajímavá promenáda s obchody a kavárnami, které chytře pracují s dostupnými možnostmi. země bude navíc hostit zimní Olympiádu.

    Seoullo 7017 v hlavním městě Soulu: projekt, který přináší nový život nepoužívané dálnici.
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Portugalsko

    Portugalsko bylo vždycky trochu zastíněné větším sousedním Španělskem. Jen v roce 2017 si zde ale 7 nových restaurací vysloužilo Michellinskou hvězdu a portugalští šéfkuchaři se těší světovému obdivu. Milovníci piva jistě ocení i místní bohatou scénu minipivovarů. Navíc se tu otevřela během posledních dvou let celá řada krásných a moderních muzeí mapujících bohatou zdejší kulturu a jedinečnou uměleckou scénu. 

    Portugalské Porto
    Autor: Shutterstock
     

  • 4.

    Džibutsko

    Džibutsko se nachází v místě, kde se setkávají tři různé litosférické desky. Z tohoto důvodu zde můžete spatřit například rozsáhlé pouště jako z Marsu. Uvolňují se zde sopečné plyny z takzvaných fumarolů, což vizuálně působí téměř magicky. Také místní jezera s obrovskými solnými krystaly vám poskytnou dechberoucí podívanou.

    Džibutská jezera s obrovskými solnými krystaly
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Nový Zéland

    Nový Zéland lákal svou nádhernou přírodou dobrodruhy už odnepaměti. Nejznámější turistické trasy se otevřely před pětadvaceti lety, teď k nim však přibývá zbrusu nová. Stezka dlouhá 45 kilometrů vznikla na počest 29 horníků, kteří zemřeli v roce 2010. 

    Nový Zéland
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Malta

    Působivé středomořské souostroví rozhodně stojí za návštěvu. Najdete tu například vojenské opevnění ze 17. století, které korunuje místní kopce. Pod zemí se také nachází rozlehlá síť válečných tunelů od katakomb až po úkryty před nálety. Pokud vás neuchvátí místní podnebí a v průměru 300 slunečných dnů za rok, možná vás zaujme, že Valletta získala titul Evropského města kultury pro rok 2018. 

    Valletta na Maltě
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Gruzie

    V Gruzii najdete nádherné propojení minulého a současného. Historie na vás dýchne z každého rohu, zůstává nekompromisně přítomná v architektuře, tradicích i receptech. Úřady jsou dokonce natolik pyšné svou vinařskou tradicí, že často vítají návštěvníky nevšedním způsobem. Při předávání orazítkovaných pasů jim věnují i lahev červeného vína. 

    Tbilisi v Gruzii
    Autor: Shutterstock

    VIDEO: Nejklidnější místo na zemi... Mnich žije na vrcholku 40metrové skály v Gruzii.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejklidnější místo na zemi: Mnich žije na vrcholku 40metrové skály! YouTube

  • 8.

    Mauricius

    V minulosti byl Mauricius vnímán jako klíč k Indickému oceánu pro svou strategickou pozici. Dnes už nevzbuzuje tolik zájmu kolem vojenských a obchodních strategií, ale spíš luxusními plážovými resorty a safírově modrým mořem. V roce 2018 ostrov oslaví 50 let od získání formální nezávislosti. 

    Mauritius
    Autor:  Foto: Scom, Blue Style
     

  • 9.

    Čína

    Čína je výkvětem moderní techniky. Naleznete tu velkou koncentraci těch nejmodernějších technologií pospolu s bohatým historickým pozadím. Pekingské Zakázané město se teď navíc po rekonstrukci otevírá veřejnosti a čtyři dříve nepřístupné oblasti se teď poprvé ukážou očím návštěvníků.

    Zakázané město v Číně
    Autor: Shutterstock
     

  • 10.

    Jihoafrická republika

    Jih afrického kontinentu vás zasáhne svými horami i plážemi a v neposlední řadě  výborným vínem. V roce 2018 Jihoafrická republika navíc rozjíždí program Nelson Mandela Centenary 2018: Be the Legacy, který návštěvníkům nabídne celou řadu kulturních, vzdělávacích, uměleckých i sportovních akcí. 

    Kapské Město, Jihoafrická republika
    Autor: Profimedia.cz
     

    Fotogalerie
    34 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

agfor: Hezky je všude, kde mají ve vládě rozumné lidi a ne takový nenažraný ksindl, jako si "zvolili" Češi ve zfalšovaných volbách.

(07. 01. 2018 12:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy