Mrtvé moře leží 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Toto bezodtoké slané jezero patří k největším turistickým atrakcím Izraele a Jordánska. Mimo jiné i kvůli masivnímu odčerpávání vody z řeky Jordán se ale jeho hladina každoročně snižuje bezmála o jeden metr. Pokud by se s tím nic neudělalo, tak hrozí, že do roku 2050 zmizí úplně.

Izrael, Jordánsko a Palestina se proto před čtyřmi roky spojily k záchraně Mrtvého moře. V rámci uzavřené dohody má potrubí vedoucí většinou pod zemí přivádět z Rudého moře vodu nejen pro Mrtvé moře, ale zároveň zlepšit zásobování pitnou vodou v dané oblasti. Celková cena projektu se odhaduje až na 10 miliard dolarů (220 miliard korun) a první fáze se má začít realizovat příští rok, přičemž hotovo má být v roce 2021.

Vyschnutí jezera by bylo velkou ránou pro turismus. Za vodou s velmi vysokým obsahem soli, na níž se dá položit a nechat se unášet, sem jezdí lidé z celého světa. Návštěvníci věří, že vysoký obsah minerálních látek působí příznivě na kožní choroby.

Počasí a teploty u Mrtvého moře

Pokud se chystáte k Mrtvému moři, tak se zimy příliš bát nemusíte. Během nejchladnějších zimních měsíců se průměrné denní teploty pohybují kolem 15 (leden) až 17 stupňů Celsia. Od června do září se pak průměrné denní teploty drží nad 30 stupni Celsia.

Koupání v Mrtvém moři

Vysoká salinita, která dosahuje 30 až 35 procent (normální mořská voda proti tomu obsahuje 10x méně soli), je hlavním důvodem, proč se z Mrtvého moře stal vyhledáváný cíl lidí, kteří trpí atopickým ekzémem nebo jinými kožními onemocněními. Zároveň je velký obsah soli ve vodě důvodem i možná nejznámějšího úkazu z jeho vod.

Pokud se totiž chcete vykoupat ve vodě Mrtvého moře, nemusíte ani plavat. Velká hustota vody totiž znamená, že pro udržení nad hladinou stačí do vody usednout a nechat se nadnášet.

 

Fotogalerie
18 fotografií