V dlaních můžete přesýpat vyhřátý bílý, zlatý, černý písek nebo drobné kamínky. Lýtka vám bude omývat modrá, tyrkysově zelená, průzračná voda. Vaje svěží větřík, "domorodci" přinášejí čerstvé ovoce a vychlazený koktejl. Odkládáte plavky, protože je škoda nevyužít paprsků slunce laskajících celé tělo. Jste v ráji...

Kde ho najít? Blesk.cz ho pro vás našel a už už pootvírá dveře, kterými vstoupíte na deset nejkrásnějších pláží světa a už už vám rozevírá nad hlavou slunečník, abyste si to náležitě vychutnali.

1. South Beach, Miami (USA)

Místní ji znají jako SOBE. Bílá pláž lemovaná hotely, bary a módními obchody byla ještě před sto lety součástí ovocnářské farmy. Podnikaví majitelé z 1,6 km2; udělali roku 1915 rajskou oázu osázenou palmami. První bar Mac´s Club Deuce - funguje dodnes - otevřeli ještě o devět let dříve. Od třicátých let minulého století jezdila na nejkrásnější floridskou pláž smetánka a vznikly milionářské čtvrti s pastelovými domečky ve stylu art deco. Průměrná roční teplota je okolo 24 stupňů Celsia, poměrně často ale prší. Američané jezdí do Miami spíš v zimě, kdy je počasí stálejší. Vedle angličtiny pochytíte na pláži, kde se můžete producírovat spoře oděni, i španělštinu. Miami totiž obývá obrovská hispánská komunita.

South Beach, Miami (USA)
Autor: en.wikipedia.org

2. Varadero Beach (Kuba)
Jeden, dva, tři... jednadvacet! Tak přesně tolik kilometrů bílého písku čeká na sluncemily na nejznámější pláži Karibiku. Vedle křišťálového moře je k vidění i šest set let starý kaktus, zoo plné krokodýlů, delfinárium. Nechcete zahálet? Jděte na golf nebo se potápějte v laguně. A tohle všechno začalo velmi skromně. Původně malá vesnička. kde se těžila sůl, poprvé nalákala turisty v roce 1872. Dnes na ně čeká neuvěřitelných 14 miliónů ubytovacích míst.

Varadero Beach (Kuba)
Autor: en.wikipedia.org

3. Clifton Beach, Kapské Město (Jihoafrická republika)
Čtyři malé pláže oddělené velikými žulovými skalisky mají impozantní kulisu: Stolovou horu. Pláže jsou sice kryté před větrem, ale ne každý se odváží do poměrně chladné vody a vysokých vln. Spokojeni jsou ale surfaři a jachtaři nebo ti, kdo mají rádi plážové sporty. Z Kapského Města to je dvacet minut jízdy autem, musíte ale počítat s možnými bezpečnostními problémy. Sezóna vrcholí v lednu až březnu, za levnější peníz si bílé pláže užijete v srpnu až říjnu. Nudismus je na Clifton Beach zakázán. V JAR je jen jedna nudistická pláž: Sandy Bay.

Clifton Beach, Kapské Město (Jihoafrická republika)
Autor: YouTube


4. Anse du Gouverneur, St. Barts (French West Indies)

Podle legendy je na téhle pláži zakopaný poklad. Pokud ho nenajdete, tak si určitě odvezete aspoň mušle. Navíc bude jen na vás, jestli budete oblečení, topless nebo zcela nazí. I do některých restaurací se v karibském nudistickém království dá jít nahoře bez. Pláž je jednou ze čtrnácti, které lemují ostrov. Nejsou nikdy přecpané a za dobré viditelnosti si můžete užívat výhledy na sousední ostrůvky.

Anse du Gouverneur, St. Barts (French West Indies)
Autor: YouTube


5. Copacabana Beach, Rio de Janeiro (Brazílie)

Slunce, samba a překrásné ženy... Už o samotném městě se říká, že je Cidade Maravihosa, tedy překrásné město. Zamilujete se prý do něho na první pohled. Pláž najdete přímo uprostřed tohoto šperku jménem Rio de Janeiro. Na pláž se vejde poměrně hodně lidí... Při tradičních oslavách Nového roku to bývá kolem dvou miliónů. Na pláži můžete na bílém písku chytat bronz nebo sportovat. Za zády sice budete mít bloky domů a velké hotely, ale před sebou nedozírný Atlantský oceán. O jídlo nemějte starost. Mnoho barů a kiosků má otevřeno nonstop.

Copacabana Beach, Rio de Janeiro (Brazílie)
Autor: en.wikipedia.org

6. Paradise Beach, Mykonos (Řecko)
Najdete ji na jižním cípu řeckého ostrova Mykonos. Ten lemují desítky pláží a jednou z nich je i tahle "rajská". Voda je chladná, písek zlatý a čistý, nefouká tu vítr, pláž je plochá, v zadní části pláže můžete kempovat. Vyhlášeným nočním klubem je Cavo Paradiso. Najdete tam bar, restauraci, bazén. Nevýhody ráje? Přes sezónu tu je hlava na hlavě. Nějaké extra plus? Protože si na Mykonosu stavějí rezidence celebrity, můžete na ně narazit třeba na procházce nebo v taverně. Pozor! "Nahoře bez" prý není povoleno.

Paradise Beach, Mykonos (Řecko)
Autor: YouTube

7. Black´s Beach, San Diego (USA)
Nudismus je tady zakázaný a přesto je to jedna z nejznámějších nudistických pláží. Tak jak to vlastně je? Prostě na samotné pláži se na nějaké zákony kašle. Black´s se vlastně skládá z pláží dvou - Torrey Pires City a State Beaches, a měří tři kilometry. Na jižním konci si na naháče posvítí policie, na severu si můžete nosit a nenosit co chcete. Pláž je poměrně špatně přístupná. Třísetmetrové útesy nemají příliš sestupů a skály se poměrně dost rolí. Pozor na velké vlny, které si ale pochvalují surfaři.

Black´s Beach, San Diego (USA)
Autor: YouTube

8. Cala Sahona, Formentera (Španělsko)
Z Ibizy to je lodí jen kousek a jste v "Karibiku středomoří", nejmenším baleárském ostrově. Čeká vás bílý vápenec, písek, křišťálová voda a neporušená příroda. Středozemní moře i vzduch jsou teploučké, připravte se ale na to, že to může trochu foukat. Fouká to ze všech stran, takže aby se v tom místní vyznali, mluví o Mestralu, Tramontaně... Na ostrově je sedm velkých pláží. Na západním pobřeží nejdete tu nejkrásnější: Cala Sahona.

Cala Sahona, Formentera (Španělsko)
Autor: YouTube


9. La Voile Rouge, St. Tropez (Francie)

Tahle několik metrů široká písečná duna na Azurovém pobřeží láká nejednu celebritu. Pokud nebudete mít štěstí, tak změňte pozorovatelnu a navštivte blízké městečko St. Tropez, které o sobě hrdě tvrdí, že je Mekkou turistů. Pozor! Nejlepší měsíc je prý květen a červen, v sezóně je v St. Tropez hlava na hlavě. Zpět k celebritám. Město navštívila třeba i Brigitte Bardotová. Stačí si prý jen sednout do kavárničky a pozorovat celebrity plovoucí na jachtách. Pokud vás bude trochu rušit hluk z vrtulníku, tak vězte, že takhle se správně přepravují celebrity na soukromé párty.

La Voile Rouge, St. Tropez (Francie)
Autor: YouTube

10. Manly Beach, Sydney (Austrálie)
"Sedm mil od Sydney a tisíce mil od všedních starostí..." Dáte se také nalákat? Mainly je jednou z osmnácti pláží (nejoblíbenější u domácích je prý Boundi), které najdete na severovýchod od Sydney v oblasti zvané Harbour. Pláž je ze tří stran omývána vodou, takže si budete připadat jako na ostrově. Ideální jsou podmínky pro sport a pokud si na prkně, v kajaku v pacifických vodách nebo s volejbalovým míčem na pláži ještě příliš nerozumíte, stačí se zapsat do kursu. Zázemí pláže? Kavárničky, bary a hotely.

Manly Beach, Sydney (Austrálie)
Autor: en.wikipedia.org