Chcete-li naplnit svůj život nezapomenutelnými zážitky, pak je taková cesta na Island správnou volbou. Rozhodně však není destinací pro každého turistu. V prvé řadě nejde o zrovna levnou záležitost (jen letenky vás vyjdou na nejméně 13 tisíc korun) a druhá věc, která některé cestovatele zastaví, je její extrémně »zelené« smýšlení.

Za mnohými z krás si tady totiž musíte dojít po svých. Island je tak právem označován za jednu z nejekologičtějších zemí světa. No posuďte sami – vždyť geotermální činností vyhřívá třeba i chodníky v hlavním městě Reykjavík! Na Island, »zemi ohně a ledu«, se zkrátka jezdí za dobrodružstvím...

Zlatý trojúhelník – to nejlepší z ostrova

Turisticky velice oblíbená trasa, nazývaná Zlatý trojúhelník, je koncentrací ostrovních zajímavostí. Asi 50 kilometrů od Reykjavíku se nachází její první záchytný bod – národní park zapsaný díky svému přírodnímu i historickému bohatství na seznam UNESCO. Právě tady byl založen nejstarší parlament na světě a k vidění je tu i jeden světový unikát – propadlina mezi Eurasijskou a Severoamerickou zemskou deskou.

Po dalších 55 kilometrech pak narazíte na Skálholt, svého času nejlidnatější osadu na celém Islandu a zároveň centrum církevní moci ostrova. Jedním z největších taháků Zlatého trojúhelníku je ale bezesporu asi 30 kilometrů odtud vzdálené údolí s vysokou koncentrací gejzírů a termálních a bahenních jezírek.

Nejznámějším z nich je dnes už spící Geysir, nejatraktivnější je však vedlejší stále činný Strokkur. Mezi těmito úchvatnými přírodními úkazy jsou vystavěny chodníky, takže prohlídka je jednoduchá a bezpečná a zvládne ji i méně odvážný dobrodruh.

Dalších patnáct minut jízdy odtud pak crčí mohutný vodopád Gullfoss, který měl kdysi ostrovu posloužit jako hydroelektrárna. Vláda naštěstí stavbu nepovolila a z vodopádu je dnes národní přírodní památka.

Živá i neživá sopečná krása a polární záře

Pamatujete si ještě na to, jak v roce 2010 leteckou dopravu v Evropě ochromil výbuch sopky Eyjafjallajökull, jejíž jméno nikdo nedokázal vyslovit? Island si libuje v pro nás složitých názvech a sopky si tady občas dělají, co chtějí. Příčinou všeho je právě jeho poloha na rozhraní dvou tektonických desek. Důvodem vulkanických výbuchů je ale i takzvaná horká skvrna – anomálie ztenčené zemské kůry, která obyvatelům dělá starosti. Turistům však sopečná činnost učarovala a je, byla a vždy bude jedním z největších lákadel Islandu.

Legendární jsou i zdejší lávová pole, která spolu s místními horninami vytvářejí dojem měsíční krajiny, či sopka Hekla, o které se ve středověku věřilo, že je vstupem do pekla. Krom erupcí sopečných je Island také místem, kde můžete pozorovat polární záři.

Částice ze sluneční erupce jsou neseny větrem s molekulami atmosféry a vytvářejí tak unikátní světelný obraz, který vám vezme dech.

Víte, že…

  • Na Islandu nemají klasická jména a příjmení. Dítě dostává místo příjmení jméno svého otce s příponou -dóttir (dcera) nebo -son (syn).
  • Na ostrově neexistuje železniční síť. Autobusy jezdí jen ve městech. Aby se daly překonat velké vzdálenosti, jsou v provozu vzdušné taxíky – malá letadla, která si lze najmout i s pilotem.
  • Místními tradičními pokrmy jsou skyr (obdoba našeho jogurtu), žralok a ovce. Na talíř ale patří i papuchalk bělobradý, malý mořský pták.

Fotogalerie
38 fotografií