Uhlí na ostrově Hašima bylo objeveno na počátku 19. století a postupem času tu vznikla silná hornická komunita, která se sem přestěhovala i se svými rodinami. Nejvíce lidí tu bydlelo v roce 1959, tehdy počet obyvatel dosáhl 5259, tedy 835 lidí na jeden hektar. Rezidenti tu na ostrůvku o velikosti 0,063 km² měli k dispozici park, školu, školku, nemocnici, radnici, kino, lázně, bazén, obchody a další vymoženosti. Od 60. let, kdy se v Japonsku začala rozmáhat ropa, se ale doly po celé zemi začaly pomalu uzavírat a Hašima nebyla výjimkou.

Mezi lety 1887 a 1974 se tu vytěžilo skoro 16 milionů tun uhlí. Když byl důl v roce 1974 společností Mitsubishi uzavřen, všichni zbývající obyvatelé se odstěhovali. Ostrov byl pak dlouhou dobu uzavřen, až do roku 2009, kdy se jeho malá část otevřela zvědavým turistům. Zpřístupnění celého ostrova brání obavy o bezpečnost, neboť budovy vlivem drsného počasí velmi rychle chátrají.

Opuštěný ostrov obklopený mořskou zdí patří k opravdu strašidelným místům, což láká filmaře. Mimo jiné se tu natáčela i bondovka Skyfall s Danielem Craigem v hlavní roli. Hašima sloužila jako tajná základna záporáka Raoula Silvy.

Na snímky opuštěného ostrova se můžete podívat v galerii pod článkem.

DALŠÍ TAJEMNÁ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NAJDETE ZDE>>
Fotogalerie
40 fotografií