Věznice Eastern State Penitentiary v Pensylvánii byla otevřena v roce 1829 a jako první na světě byla určena k nápravě vězňů, nikoliv k jejich potrestání. Způsob, jakým toho mělo být dosaženo, byl ale obzvláště krutý. Vězni tu byli celý den zavřeni na samotkách, v naprostém tichu, bez kontaktu s dalšími lidmi a k dispozici měli jen bibli.

Podle tehdejších představ měla izolace vést k zamyšlení a pokání. To se ale minulo účinkem. Mnoho se jich tu ze samoty zbláznilo. Ti, kteří vzdorovali, nebo se pokusili utéct, byli zbičováni, nebo jinak krutě potrestáni. Recidivisty dozorci přivázali na několik dní k lůžku, na kterém nebyli schopni pohybu a navíc ani nedostávali jídlo. Dalším trestem bylo polití ledovou vodou, po kterém dozorci vězně připoutali ke stěně a nechali ho do rána mrznout. Nenapravitelní vězni končili také v tzv. dírách, což byly díry pod zemí, kde trávili dlouhé dny bez světla a téměř bez vzduchu. Nejhorším trestem byl ale železný roubík, což byl kovový límec na jazyku spojený s pažemi. Jakýkoliv pohyb oběti trhal jazyk a mnoho jich při tomto mučení zemřelo na vykrvácení.

Zřejmě největší místní celebritou byl nechvalně proslulý mafián Al Capone, který tu strávil osm měsíců za nošení smrticí zbraně. Jeho pobyt v Eastern State Penitentiary byl ale na tamní poměry docela luxusní. Byl zavřený v cele s pěkným nábytkem, orientálními koberci a k dispozici měl i rádio. Náprava v jeho případě probíhala opravdu netradičním způsobem. Snímek z Al Caponeho cely najdete v galerii.

Věznice je od roku 1971 uzavřena a pomalu chátrá. Nápravné zařízení ale slouží zároveň jako muzeum a veřejnost se může podívat dovnitř. Na Halloween se tu navíc koná speciální hororová prohlídka, která vyděsí i silné nátury.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NAJDETE ZDE>>

Fotogalerie
36 fotografií