Místní svůj domov nazývají Jaderné město, v papírech figurovalo označení 404, podle jedné z filiálek Čínské národní jaderné korporace. Vlastně snese srovnání s americkou Oblastí 51, kde Pentagon tajně vyvíjel zbraně a podle záhadologů i zkoumal UFO.

„404 má čtyři kilometry čtvereční, soud, média, školu, divadlo, park i cokoliv, co můžete od města chtít. Lidé si vyrobili skoro vše, co potřebovali, od octa po zmrzlinu,“ vypočítává Li Jang.

Jeho dědeček ho pomáhal budovat a narodil se tam jeho otec i on. Jenže roku 1996 Čína jaderný program zastavila a civilní využití 404 nenašlo. A tak Jang, jako spousta vrstevníků, odešel studovat. Do vybydleného rodiště se z Pekingu vrátil po letech a nestačil se divit.

„Dnes tam žije z nostalgie jen pár starých lidí, rozhodli se tam zemřít. Obávám se, že mé rodiště s posledními obyvateli navždy zmizí,“ zoufá si Jang. Jenže udržovat či obnovovat město by nemělo smysl – kvůli bezpečnosti a utajení ho postavili v nehostinné poušti a zastaralé továrny jsou k ničemu.

Z leteckého krytu si děti udělaly bludiště, ale to už je také řada let, dnes tam prakticky žádné nejsou. Na pusté ulice, opuštěné hotely a obchody či prázdné klece v zoo shlíží jen věčný Mao z kamene.

DALŠÍ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NALEZNETE ZDE>>

VIDEO: Německému Wünsdorfu se říkalo »Malá Moskva«, po odchodu Rudé armády chátrá

Fotogalerie
8 fotografií