Cestování letadlem je v dnešní době něco tak běžného, že to bereme spíše jako nutné zlo. Výrobci letadel se snaží do strojů nacpat stále víc míst pro pasažéry a ti se pak v letadlech logicky tísní jako sardinky. Jenže vždy tomu tak nebylo...

Zhruba od poloviny 50. let až do 70. platily lety za výjimečnou událost, která rozhodně vzhledem k cenám nebyla pro každého. Z New Yorku do Londýna stála letenka 290 dolarů, v přepočtu s inflací byste za ni tedy dnes zaplatili skoro 62 tisíc korun. A to jen jednosměrně! Navíc let trval o šest hodin více než dnes.

Lidé si tuto slávu ale uměli patřičně užít, což dokazují i snímky z tehdejší doby, které se přezdívá „zlatá éra cestování“. Na tísnivou atmosféru dnešních letadel zapomeňte, tehdy letadla zdobily široké a pohodlné sedačky, salonky s pianistou, a dokonce i lůžka k odpočinku.

Od konce 70. let docházelo k deregulaci letectví a ceny letenek klesly zhruba o 40 %. Létání začalo být dostupnější a s rostoucí poptávkou se začala stavět letadla pro více pasažérů. A tak se dostáváme až k dnešku, kdy největší komerční letadlo Airbus A380 pojme až bezmála 900 pasažérů.

Fotogalerie
21 fotografií