Gerald Foos prý odjakživa trpěl „neovladatelnou touhou nahlížet do životů jiných lidí“. Američan se proto rozhodl, že si koupí 21pokojový motel v coloradském městě Aurora, kde bude moci popustit uzdu své voyeristické fantazii.

Se sledováním lidí začal v 60. letech. Jeho tehdejší manželka Donna mu dokonce pomohla vyřezat ve stropech obdélníkové otvory o velikosti 15x35 centimetrů, které posléze osadili ventilační mřížkou, aby hosté nepojali podezření. Foos své hosty šmíroval skoro tři dekády a občas se k němu přidala i jedna z jeho manželek. Pochopení pro tuto úchylku měla totiž i jeho druhá žena Anita, kterou si vzal po smrti své první manželky v roce 1985.

Majitel motelu si při šmírování rovněž psal poznámky o různých trendech v posteli. V roce 1973 si zapsal, že z 296 sexuálních hrátek, kterým přihlížel, se 195 aktů účastnil bílý heterosexuální muž, který preferoval misionářskou polohu. Foos rovněž v daném zápisku uvedl, že viděl 184 mužských orgasmů a 33 ženských. Pouhá tři procenta hostů prý neměla sex vůbec.

Foos svou úchylku přiznal v 80. letech novináři Gayi Talesemu, který se sexuálním tématům věnoval, a jehož práce se majiteli zalíbila. Novináři postupem času poskytl své zápisky a nakonec mu dovolil, aby o něm napsal knihu, která vyjde letos červenci. Majitel prý trval na tom, aby se o něm mluvilo jako o „sexuálním badateli a sociálním pozorovateli“, nikoliv jako o „úchylákovi“.

Talese od majitele mimo jiné získal zápis, ve kterém Foos popsal, jak byl svědkem vraždy. „Mužský subjekt popadl za krk ženský subjekt a škrtil ji, dokud se v bezvědomí neskácela k zemi,“ napsal si tehdy Gerald Foos. Mrtvou ženu prý druhý den našla pokojská a Foos nikdy policistům nepřiznal, že vraždu viděl.

Foos nakonec svůj motel v roce 1995 prodal a usadil se se svou ženou a dvěma dětmi v Denveru. Všechny jeho zločiny už jsou dávno promlčené a motel byl mezitím zdemolován, takže dalším hostům už nic nehrozí.

Fotogalerie
4 fotografie