Ceny bydlení a dopravy v britské metropoli dosahují tak závratných výšin, že by se z toho mnohým mohla zatočit hlava. Redaktoři propočítali ceny nájmů a dopravy v Londýně a dalších evropských městech, aby zjistili, zda by je nevyšlo levněji bydlet mimo Velkou Británii a do Londýna denně dojíždět. A výsledky šokovaly i je samotné.

Cena průměrného měsíčního nájmu v Londýně se vyšplhala na v přepočtu neuvěřitelných 44 000 korun. Pokud byste si v metropoli chtěli dokonce koupit dům, zůstal by vám na krku dluh přes 14,5 milionu korun. A co se týká dopravy v hlavním městě Anglie? Měsíční tramvajenka vyjde na 8 600,-.

Podle čísel by vás levněji než právě doprava po Londýně vyšel byt v Praze. A nebyla by to žádná garsonka – jde o dvoupokojový byt o 70 metrech čtverečních, s balkonem, poblíž centra Prahy.

Zpáteční letenka do Londýna vyjde na 1 470 korun. Pokud byste tam létali 5x týdně, stále by vás to vyšlo levněji než bydlení v britském hlavním městě a s téměř stoprocentní jistotou byste měli i lepší a prostornější byt. A dvouhodinový let se prý dá přežít.

Praha skončila v žebříčku vybraných měst nejlépe – aspoň pro Londýňany. Další byla Budapešť a Záhřeb. Co se týká délky letu, vyšel lépe jen Berlín a Haag. S cenou letenek na tom bylo lépe více měst – Varšava, Barcelona, Berlín a Milán. Při sečtení všech položek ovšem vyšla Praha nejlevněji.