1. Nastudujte trasu

Než vyrazíte, pořádně si zjistěte, kudy pojedete, kde budete muset platit poplatky, a naplánujte si několik zastávek. Nemá cenu jet „na doraz“. I dospělí se občas potřebují protáhnout, nadechnout se čerstvého vzduchu, koupit si kávu. S menšími dětmi si klidně dělejte pauzu každou hodinu.

Důkladné nastudavání cesty předem se hodí
Autor: Profimedia

2. Vybavte se

Pro sebe si přibalte oblíbená CD, která vám cestu zpříjemní. Malým dětem vezměte pohádky na CD, oblíbené písničky, pak nějaké hračky a knížky na prohlížení (existuje pytel na hračky k zavěšení na přední sedadlo - v něm si dítě samo vybere s čím se chce právě zabavit).

Větším ratolestem vezměte zábavu podle vašich možností - nejlépe digitální hry, MP3 s jejich oblíbenou hudbou, či DVD přehrávač s filmy a pohádkami (i pro ty menší).

I když nefandíte sladkostem, zásoba bonbónů a sušenek se při cestě vyplatí. Oddálí otrávenost dětí z nekončící jízdy a také jim na potřebnou chvíli zavřou pusu. Navíc se hodí jako odměna různých her.

3. Domluvte si pravidla

Miminkům asi nevysvětlíte, že se musíte soustředit na řízení. Pusťte jim proto relaxační hudbu, u které se jim bude dobře usínat. Starší děti si obvykle chtějí povídat, což se dá během nenáročných úseků, ale hrát s dětmi slovní fotbal ve chvíli, kdy řešíte složitou křižovatku, je nebezpečné. Vysvětlete to svým potomkům předem a domluvte se, kdy na vás nemají mluvit.

Vaše dítě se v autěnudí, připravte si proto nějaké slovní hry
Autor: ČTK

4. Vyhněte se nevolnosti

Žaludeční nevolnost při cestování se týká většiny dětí a určitě si nechcete cestu zpestřit zastávkami na blinkání. Půl hodiny před odjezdem jim dejte kinedryl, nokinal nebo žvýkačku Travel Gum. Takzvaná kinetóza se projevuje bolestí hlavy, závratí a nevolností a umí cestou potrápit i dospělé. Předejděte jí tím, že nevyjedete nalačno, ale také se nesmíte přejíst tučným a těžko stravitelným jídlem. Během jízdy se dívejte dopředu, ne z bočního okénka. Léky pro jistotu mějte sebou.

5. Sjednejte si asistenční službu!

Její pomoc oceníte, pokud se vám v cizině auto rozbije i pokud vyrazíte bez dětí. S nimi je ovšem jakékoliv řešení krizové situace dvojnásobně náročné, proto na ni rozhodně nezapomeňte!

Jak děti cestou nejlépe zabavit?
Hry a zase hry - především ty slovní

Procvičíte jejich bystrost a vás udrží během řízení v bdělosti.

Zaručeně funguje:

* Slovní fotbal: Na poslední písmeno či slabiku vyřčeného slova musí následující hráč rychle vymyslet další slovo.

* Kdo uvidí první...: Modrý dům, žlutou kytku, pole kukuřice, pána v klobouku - cokoliv, co lze cestou potkat. Děti se tak soustředí na sledování okolí a vy na řízení - samozřejmě musíte být ten, kdo vymýšlí téma hledání.

* Co znamená tahle dopravní hračka: Obzvlášť v zahraničí tato hra zpestří vaší cestu - děti zábavnou formou něco nového naučíte a sami si zopakujete dopravní pravidla.

* Myslím si člověka...: Hra děti naučí přemýšlet o známých osobnostech současnosti i historie, ale i povoláních a povahách v jiných souvislostech. Postupně každý v autě musí vymyslet zajímavého člověka a popsat ho tak, aby neprozradil moc, ale ostatní měli dostatek informací pro hádání.

* "Už tam budem?": Oslíkem ze Shreka už zlidovělá hláška dokáže po cestě pořád pěkně unavit. Zkuste si na trase vytipovat několik záchytných bodů, kde zastavíte "na čůrání" a na ně vždy dětem předem něco slibte - cokoliv vás podle možností napadne, např.: "Za půl hodinu budeme na pumpě, kde ti koupím zmrzlinu", nebo "Až bude zapadat slunce, zastavíme na odpočívadle, kde bude ukrytý sladký poklad," (ze zásoby cukrovinek něco někam schováte, než se dítě vyčůrá). Na úseky rozdělená cesta nebude dětem připadat tak nekonečná, budou se mít pořád na co těšit a vnímat celou trasu trochu jako zábavnou bojovku.