Česko

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn
Autor: Skiareal.cz
Nejmodernější a nejoblíbenější lyžařská destinace v Česku nabízí pro letošek řadu novinek. Třeba nové sněžné sprchy na Svatém Petru a Hromovce, které zasněžují rychleji a kvalitněji, než klasická sněžná děla. Novinkou je i systém bezkontaktních karet Gopass, díky kterému si můžete koupit skipas levněji přes internet.

Sjezdovky:

Svatý Petr – Oblíbená je dlouhá a široká sjezdovka pro začínající lyžaře (2700 m), klasická červená (1950 m) i černá sjezdovka (1375 m) využívaná při světovém poháru v lyžování.

Medvědín – Jestli má nějaká sjezdovka u nás konkurovat širokým alpským svahům, může to být právě Medvědín. Až 60 metrů široká sjezdovka nabízí červenou (2300 m) i černou (1000 m) trasu. Vzájemně propojené modré sjezdovky Turistická a Vodovodní dají dohromady 3,4 kilometru.

Cena denního skipasu: 695 korun (gopass), 750 Kč na místě

Vzdálenost z Prahy: 145 km

Slovensko

Vrátná

Vrátná
Autor: scom, archiv
Jedno z nejlepších zimních center Slovenska nabízí i možnost lyžování mimo sjezdovky (freeride). Najdete zde celkem 17 kilometrů lyžařských tratí, kabinkovou lanovku, sedačkovou a 13 menších vleků.

Sjezdovky:

Chleb – Nejdelší (Turistická, 3100 m) sjezd v lokalitě. Nečekejte ale odpočinkovou jízdu. Na Chlebu jsou jen černé a černo-červené sjezdovky. A také freeride.

Paseky/Poludňový grúň – Najdete zde modré a červené i černé sjezdovky ve dvou patrech. Dohromady s přejezdem mezi lokalitami můžete jet až 2,5 kilometru. Sjezdovky jsou připraveny i na noční lyžování.

Cena denního skipasu: v hlavní sezoně 663 Kč

Vzdálenost z Prahy: 440 km

Itálie

Vall di Fiemme - Obereggen

Vall di Fiemme - Obereggen
Autor: scom, archiv
V jednom z pro našince nejpopulárnějších alpských středisek Ski Center Latemar najdete 40 širokých sjezdovek všech úrovní, celkem 9 kilometrů modrých, 32 kilometrů červených a 7 kilometrů černých sjezdařských tratí. Výhodou je, že vícedenní skipas do údolí platí zároveň na noční lyžování, skibusy, bruslení, do bazénu v Predazzu, nebo na sáňkovou dráhu v Obereggenu, kde můžete jezdit i v noci.

Sjezdovky:

Tresca – Nejdelší sjezdovka v údolí má 3,1 kilometru. Je červená a nabízí úchvatné výhledy.

Pala di Santa –Nejtěžší sjezdovka. Má 2,8 kilometru a sklon 58 %. Tedy jako běžné schodiště.

Cena denního skipasu:  v hlavní sezoně 1220 korun

Vzdálenost z Prahy: 659 km

Rakousko

Zillertal – Hintertux

Zillertal – Hintertux
Autor: Skiareal.cz
Na přírodním ledovci Hintertux se lyžuje po celý rok. Najdete zde více než 86 kilometrů sjezdovek se všemi stupni obtížnosti. Adrenalinoví nadšenci si užijí pohádkové sjezdy mimo sjezdovky, snowboardisti se vyblázní v areálu plném obřích skoků Betterpark Hintertux nebo v Familypark Hintertux vhodném pro začátečníky. Celoročně zde můžete navštívit i ledovou jeskyni Eispalast.

Sjezdovky:

Tuxer Joch – Hintertux – Celkem 7 kilometrů dlouhý sjezd po modré a červené trase

Sonenhang 11b – nejtěžší trasa na Hintertuxu. Má pouhých 500 metrů, ale překonáte na nich úctyhodných 200 metrů převýšení.

Cena denního skipasu: 1340 korun

Vzdálenost z Prahy: 531 km