Curych: Největší kryté vánoční trhy Evropy

Skvělý únik ze všedních dnů nabízí největší švýcarské město. Jedna z nejelegantnějších světových obchodních tříd Bahnhofstrasse v krásné adventní výzdobě je dlouhá 1200 m a spojuje jezerní nábřeží s nádražím. A právě nádraží ukrývá adventní trh Christkindlimarkt, který je největším zastřešeným adventním trhem v Evropě. Překrásný vánoční strom dekorovaný sedmi tisíci zářivými krystaly od firmy Swarovski obklopuje na 150 stánků.

Jedna z nejelegantnějších světových obchodních tříd Bahnhofstrasse v krásné adventní výzdobě je dlouhá 1200 m a spojuje jezerní nábřeží s nádražím.
Autor: Reto Schlatter
* Pochopitelně nechybí také tradiční adventní trh na Starém městě a raritou je menší trh na Werdmühleplatz, který se honosí zpívajícím stromem. Děti v červených čepicích a šálách tu zpívají v několika patrech vánočního stromu koledy. Curych nabízí spoustu předvánočních atrakcí.

* I ty nejnáročnější určitě ohromí tradiční vánoční Circus Conelli, který svými nápaditými představeními a hrou světel tančí na pomezí klasického a moderního cirkusového umění.

* Již více než půl století patří mezi oblíbené předvánoční akce v Curychu tzv. Lichterschwimmen – jde o nezapomenutelnou podívanou, kdy po řece Limmat pluje na 800 lodí osvětlených svíčkami a přihlížejícím na nábřeží se podává horký punč a cukrovinky. Pokud máte odvahu, můžete se v kostýmu Santy zapojit do tradičního plavání pro otužilce Samichlaus-Schwimmen a vyzkoušet si ledovou řeku Limmat na vlastní kůži. Pro zahřátí si pak můžete kromě obvyklého svařáku dát také Kafi Fertig nebo Kafi Lutz či Pflümli-Schümli. Za všemi těmi názvy se ukrývá káva s pálenkou - hruškovicí, třešňovicí nebo slivovicí - zdobená šlehačkou. Dětem můžete dopřát vyhlášenou švýcarskou horkou čokoládu.

Londýn: Mekka vánočních nákupů

Ať už vás osloví ohromující světelná výzdoba, venkovní kluziště, pouliční zpěváci koled, vánoční pantomima nebo všudypřítomné slevy lákající k nákupu dárků, advent v Londýně bude pro každého nezapomenutelným zážitkem.  Do obchodních center jako je luxusní nákupní dům Harrods nebo proslulé několikapatrové hračkářství Hamleys  vás budou lákat nejen předvánoční nabídky, ale i okázalá výzdoba a Santova jeskyně. Centrem vánočního dění v Londýně je Oxford Street, která je přeplněna obchůdky a vánočními stromečky. Její slavnostní rozsvícení světel vybranou celebritou je nejsledovanější předvánoční událostí v britské metropoli.

Chcete-li vyzkoušet věrnou kopii známého vánočního trhu v Kolíně nad Rýnem, navštivte londýnský Cologne Christmas Market, který se rozprostírá od Southbank Centre až k slavnému obřímu kolu London Eye.
Autor: Reto Schlatter, scom
* Chcete-li vyzkoušet věrnou kopii známého vánočního trhu v Kolíně nad Rýnem, navštivte londýnský Cologne Christmas Market, který se rozprostírá od Southbank Centre až k slavnému obřímu kolu London Eye. Mezi dřevěnými obchůdky je zde ukrytá i tajná vesnička Santa Clause se zábavním programem pro děti.

* Dalším vyhledávaným místem je Trafalgar Square, kde během první poloviny prosince zpívají pěvecké sbory vánoční písně. Ostatně koledy můžete slyšet téměř na všech náměstích, tržištích, v obchodních domech i kostelech. Obzvláště silným zážitkem jsou vánoční koncerty v katedrále Sv. Pavla

* Svoje putování po zimním Londýně můžete zpestřit bruslením na některém z mnoha kluzišť, kterými bývá poseto celé centrum města. To nejznámější najdete na nádvoří Somerset House. Je lemované stylovými kavárničkami a v noci na něm září světelné ornamenty.

* Pokud se do Londýna vydáte s dětmi, vyrazte do zábavního parku Winter Wonderland, který se nachází přímo ve známém Hyde Parku. Kromě tradičních atrakcí tu narazíte třeba na ledové skluzavky nebo na Santa Clause a jeho skřítky.

* Nevynechte ani procházku po Syon Parku osvětleném více než tisícem světel, která dotvářejí kouzelné zahrady kaleidoskopem barev.

Řím: Kouzlo italských Vánoc

Řím je pro oslavu vánočních svátků jako stvořený. Slavnostní adventní atmosféra na vás ve stánku katolické církve dýchne na každém kroku. Návštěva vatikánského náměstí Sv. Petra s jeho masivním ozdobeným stromem a betlémem v životní velikosti je celoživotním zážitkem. O Štědrém dnu je právě toto místo zaplaveno davy věřících, kteří se před půlnocí scházejí na papežskou mši. Pokud nemáte v předstihu koupený lístek do baziliky svatého Petra, můžete vánoční mši sledovat na obřích obrazovkách přímo z náměstí.

Návštěva vatikánského náměstí Sv. Petra s jeho masivním ozdobeným stromem a betlémem v životní velikosti je celoživotním zážitkem.
Autor: Reto Schlatter, scom
* Milovníky vánočního cukroví potěší slavný trh na Piazza Navona, kde ochutnáte třeba vyhlášenou bábovku pandorro, sezónní koláč panettone či nugát s mandlemi a medem torrone. Těšit se můžete i na tradiční horké víno, originální vánoční dárky či nespočetné variace figurek do betlémů. Kouzelnou atmosféru trhu mezi třemi fontánami dotváří ozdobený kolotoč a řada pouličních umělců hrajících vánoční koledy.

* Zimní radovánky si užijete i na venkovním kluzišti poblíž pevnosti Sant’Angelo. Během procházky městem určitě neminete jedinečné výstavy betlémů, kterými je vánoční Řím proslulý. Na letošní vánoční oslavy navíc přichystala italská metropole překvapení – oděje se do záře reflektorů. Díky oslavám 150. výročí sjednocení Itálie bude historické centrum vyzdobeno v národních barvách. Když si k tomu všemu představíte výbornou italskou kuchyni, pulsující večerní život v historických uličkách či osvícené Koloseum s vánočním stromem v popředí, nebudete pochybovat o tom, že Vánoce strávené v Římě jsou dobrou volbou.

*A pokud tu vydržíte až do noci z 5. na 6. ledna, kdy v Itálii dobrá čarodějnice Befana rozděluje dárky, zažijete i zajímavou tradici v podobě svátku Epifania. Na většině náměstí se rozzáří ohně a Italové spálí uplynulý rok ztělesněný ve staré Befaně. Svátek je další příležitostí k oslavám v ulicích.  

Tip: Do všech těchto destinací se dostanete pohodlně přímou linkou z Letiště Václava Havla Praha. Do Londýna létá v prosinci v průměru okolo deseti letů denně. Do Curychu se dostanete letecky 20x týdně a do Říma jsou vybavovány až 4 lety denně.