Spor o vybírání vstupného za pohled do propasti Macocha v Moravském krasu pokračuje.

Podnikatel Jiří Tichopád tvrdí, že poplatek 20 korun za dospělého a desetikorunu za děti od šesti let je provokace, aby s ním konečně začala jednat Správa jeskyní.


Neřekl však přesně, na čem se chce se Správou jeskyní, které se vstupné na Horní můstek Macochy nelíbí, domluvit. "Jeskyňáři nedoložili vlastnictví můstku. Přesto jsem ochotný jednat i o jiné než finanční kompenzaci," zdůraznil podnikatel.

Obec Vilémovice mu pronajala úzký pruh pozemku, na kterém je chodník k vyhlídce do Macochy. A Tichopád chce - zatím jen o víkendech - od turistů peníze. "Jsem přesvědčený, že nejednám protiprávně," dušuje se podnikatel.

Podle jeskyňářů je jeho postup nezákonný. "Lidé nejsou povinni poplatek za přístup k Hornímu můstku Macochy uhradit. Nájemce totiž porušuje zákon o pozemních komunikacích a hrozí mu za to pokuta až půl milionu korun," hrozí šéf Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. On i Tichopád se shodují, že spor rozhodne správní úřad. A tím je právě radnice ve Vilémovicích, která podnikateli pozemek pronajala!
<hr/>
<strong>Obec už peníze vybírala</strong>

Zpoplatnění průchodu na Horní můstek propasti Macocha na Blanensku je výsledkem letitého sporu mezi správou jeskyní a Vilémovicemi, na jejímž pozemku slavná propast leží. V roce 1933 byla vesnice první obcí na Blanensku, která si dala vybudovat vodovod. Obec si na něj vydělala právě vybíráním vstupného na můstek nad propastí. Pak byly poplatky zrušeny. Po 60 letech - tedy v roce 1993 - je obec znovu zavedla, a opět si tak vydělala, tentokrát na plynofi kaci. Nyní pozemky pronajala Jiřímu Tichopádovi na 50 let.