Na Sněžku bez lanovky

Po náročném výstuu se můžete na vrcholu občerstvit v České poštovně
Autor: archiv Blesku
Na vrchol Sněžky vede z okolí Pece pod Sněžkou několik přístupových tras, mezi ty nejhezčí ale patří stezka vedoucí Obřím dolem. Jeho svazy jsou plné vzácné fauny a flóry a protéká jím nejvýše pramenící řeka u nás – Úpa. Cestou minete i technickou památku – „Trkač“ z roku 1912, který dokázal zásobovat vodou Českou boudu na Sněžce. Dnes na samém vrcholu hory stojí Česká poštovna Anežka. V současné době se pracuje na výstavbě nové lanovky, proto se musíte připravit na túru z údolí nebo vyjet lanovkou na Portášovy Boudy a poté dojít asi 5 kilometrů do kopce po svých. 

Pohádkové Krkonoše

Jedna ze zastávek pohádkových Krkonoš
Autor: archiv
Deset zastaveni po Horní a Dolní Malé Úpě, to je deset setkání s pohádkami Marie Kubátové na zajímavých místech samého pomezí Čech. Pohádková trasa má přibližně 20 km a začíná na Pomezních boudách pohádkou »O sklínkaři a řepné panence«. Pohádky provází celé údolí Černé vody i Eliščino údolí, cestu k památnému dřevěnému kostelíku, okolí Spáleného Mlýna a Kraví hory i travnatou stezku k Pacestníku.

Po stopách bitvy u Trutnova

Památník generála Gablenze
Autor: archiv
Naučná stezka okolím Trutnova vede po lukách, lesích a návrších s dalekými výhledy. Za návštěvu rozhodně stojí dominanta města – památník generála Gablenze, který je unikátní technickou památkou a zřejmě i nejhonosnějším vojenským pomníkem u nás. V základech téměř dvacet metrů vysokého litinového podstavce z Blanenských železáren se nachází přístupná krypta. Do září tu o víkendech provázejí turisty členové klubu vojenské historie v dobových uniformách. Vnitřkem obelisku vedou schody až do vrchní části, odkud je výhled na celé bojiště i na město a okolí.

Nejvyšší krkonošská rozhledna

Nejvyšší krkonošská rozhledna měří 31 metrů
Autor: archiv
Od roku 2009 stojí na Hnědém vrchu známém mezi místními jako Bramberk nejvyšší krkonošská rozhledna. Z Pece pod Sněžkou se na ní lze dostat buď pěšky, nebo lanovkou, která převáží zdarma i jízdní kola. Rozhledna je vysoká 31 metrů a nabízí výhled na pecké údolí, okolní krkonošské vrcholy - Sněžku, Luční, Studniční, Růžovou i Černou horu a za hezkého počasí i Orlické hory a Jeseníky z několika vyhlídkových pater.  Vstup na rozhlednu je zdarma a otevřeno je od června do října od 9 do16 hodin v době provozu lanovky.

Mohyla Hanče a Vrbaty

Podívat se můžet i k pramenům Labe
Autor: archiv
Mohyla Hanče a Vrbaty připomíná tragickou událost z roku 1913, kdy při lyžařském závodu zemřel nejlepší závodník tehdejší Evropy, Mistr zemí Koruny České Bohumil Hanč a spolu s ním jeho přítel, který se snažil o pomoc, tkadlec ze Mříčné Václav Vrbata. Od památníku vede červeně značená turistická stezka po hraně Labského dolu, kolem Pančavského vodopádu až na Labskou louku, kde se nachází pramen Labe.

Žalý - nejpopulárnější tisícovka

Na vrcholu Žalý je kamenná rozhledna
Autor: archiv
Jednou z nejnavštěvovanějších krkonošských tisícovek je bezesporu Žalý (1081 m n. m.). Na nejstarší kamennou rozhlednu Krkonoš, která se zde nachází, vede 89 schodů. Vyšlapat je můžete každý den od 10 do 17 hodin a pokochat se výhledem na vrcholy Bradlec- Tábor- Kumburk, Kozákov, Trosky a Ještěd. Při hezkém počasí je vidět až k Ralsku, Bezdězu a Máchovu jezeru. Na Žalém se nachází i restaurace, která nahradila původní hostinec, který vyhořel na počátku minulého století. Kromě výtečných palačinek a lívanců tu tradičně mívají i dobrou zelňačku a jako specialitu – grilované vepřové koleno.

Horská farma na Růžové hoře

Kouzlo krkonošských luk dotváří i stáda ovcí nebo koz
Autor: profimedia.cz
Na Děčínskou boudu na Růžovkách narazíte například při cestě na Sněžku. Slouží jako hostinec s ubytováním a jako jedna z mála chalup zachovává tradici horského hospodaření. Nabízí několik domácích mléčných produktů, vyhlášené je místní Krkonošské kyselo s bramboráky. Na okolních loukách, ze kterých je výhled nejen na Sněžku, ale i na Studniční a Liščí horu, se v létě pasou ovce a kozy.

Pojizerskou zubačkou

Pojizerská zubačka
Autor: zubacka.cz
Unikátní železniční trať z Jizerských hor do Krkonoš už přes sto let vede dvěma horskými regiony. Začíná v Liberci a pokračuje téměř až na hřebeny Jizerských hor a spojuje je s Krkonošemi. Trať místy překonává výškový rozdíl 235 metrů. Se strmým horským terénem si poradili už na počátku minulého století a vybavili úsek trati Tanvald - Kořenov ozubnicovým systémem, jediným u nás. Není tedy divu, že »zubačka« je dnes technickou památkou. Dalším unikátem je nejdelší jednokolejný železniční tunel v Čechách, který mezi Dolním Polubným a Kořenovem měří 940 m. Krásný výhled na kořenovské Zelené údolí se pak z vlaku nabízí na 25m vysokém viaduktu nad hlubokým zářezem koryta řeky Jizery.

Na skok za hranice

Hned za hranicemi s Polskem je netknutá příroda
Autor: archiv
Przesieka je oblíbené vesničky malířů a fotografů a zároveň nejmalebnější horské středisko polské strany Krkonoš. Leží jen pět kilometrů za hraničním přechodem na Špindlerovce. Místo nabízí jedinečnými výhledy, nejvýše položené prastaré jabloňové sady, a také jeden ze tří největších vodopádů severní strany hor. Někdejší osada dřevařů, uhlířů a domácích tkalců si pro svou odlehlost a obtížnější přístup ze slezské strany zachovala, i přes rozvoj turistiky, jistou nedotčenost.

Tip Blesku, jak ušetřit:

Až 1240 Kč za 3 dny může v létě v Krkonoších ušetřit čtyřčlenná rodina, a to díky slevové kartě Krkonoše Regioncard. Až do konce října, kdy končí v nejvyšších českých horách letní sezóna, můžete využít více než 200 slev. Výše slev se pohybují od 10 do 100 % a je možné uplatnit je na gastroslužby, lanovky, půjčovny kol, adrenalinové a jiné outdoorové sportovní atrakce, obchody, parkování, muzea a další. Zcela zdarma je pak vstup na jilemnickou radniční věž, na výstavy v muzeu Čtyři Domky ve Vrchlabí nebo Krkonošském muzeu v Pasekách nad Jizerou.

Fotogalerie
11 fotografií