Německo

Tropical Islands (277km z Prahy)

Tropical Islands to je největší evropský akvapark, který vyrostl nedaleko Berlína, ale cítit se tady budete jako na plážích v Indonésii. Nabízejí dokonalou iluzi tropického ráje. Teplota se drží kolem třiceti stupňů a nechybějí ani tropické rostliny a zpěv ptáků z reproduktorů, které okem nepostřehnete. To vše i při nepřízni počasí. Celý akvapark je v obrovské kryté hale. Otevřeno je nonstop. Za vstup zaplatíte 25 eur. Tip: Opravdový zážitek jako z exotické dovolené si odtud odnesete, když přespíte v dřevěných chatkách přímo na pláži.

Rakousko

Fuschlsee (386km z Prahy)

Jezero Fuschlsee patří mezi rakouské perly. Necelých 400km od Prahy vás čeká klidná a čistá vodní plocha, nad kterou se tyčí pohoří s lyžařským střediskem Hintersee. Teplota vody už teď vystoupala nad 21 ˚C. Teplota vzduchu dosahuje v létě až 33 ˚C. Tip: Kromě odpočinku na plážích si můžete vyjet na kole nebo projít pěšky okolní trasy. Blízko je navíc krásný historický Salcburk, který stojí díky svým památkám za vidění.

Itálie

Bibione (902km z Prahy)

Jadranské letovisko vzdálené jen 100km od Benátek je oblíbeným cílem českých turistů. Krásné pláže, množství hřišť a stánků se zmrzlinou láká hlavně rodiny s dětmi. „Dostali dvanáctkrát Modrou vlajku, osvědčující čistotu vody a pláží,“ říká Jan Osúch z CK NEV-DAMA. I mladí najdou v Bibione spoustu zábavy třeba na místních diskotékách. „Bibione je vyhledáváno jako termální lázně,“ říká Petr Šatný z Alexandrie. Tip: Cyklisty čekají kvalitní stezky. Výlet si udělejte do blízkých Benátek, Terstu nebo Verony. Oblíbené jsou také plavby koleb zdejších lagun.

Polsko

Niechorze (596km z Prahy)

Že vám pobyt u moře k Polsku nějak nesedí? Omyl. Městečko na pobřeží Baltského moře Niechorze vás přesvědčí o opaku. Padat vedrem tady sice nebudete, ale klidné a hlavně cenově dostupné prázdniny si tady jistě užijete. Tip: Středisku nechybí žádné vybavení. Hotely nabízejí wellness procedury i spoustu možností, jak si zasportovat, od projížděk na kolech v okolí až po vodní sporty nebo tenis.

Maďarsko

Balaton (550km z Prahy)

Říká se mu Maďarské moře. Je totiž s 600 km2 největším jezerem ve střední Evropě. „Na jižní straně dosáhnete na dno ještě několik set metrů od břehu, proto je ideální pro rodiny,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku. Nejtepleji je tady v srpnu, kdy teplota vody dosahuje 28 ˚C. Tip: Zabavit se u jezera můžete rybařením, jachtinkem nebo si odpočinout v termálních lázních.

Slovinsko

Izola (826km z Prahy)

Před přístavním městečkem Izola se rozprostírá otevřené Jaderské moře, které nabízí příjemné koupání při letních teplotách vody mezi 22 – 26 °C. Izolská městská pláž je dobře udržovaná a je pro turisty bezplatná. Asi 50m od moře přechází pláž do starého borového lesa, který nabízí příjemný chládek k odpočinku. Tip: Slovinsko je dalším rájem cyklistů. Cyklistická stezka vede trasou bývalé železnice. Dobrodružství vás čeká také na lodi po Terstském zálivu s návštěvou okolních letovisek, s programem a typickým jídlem na palubě.

Chorvatsko

Umag (858km z Prahy)

Všechny typy pláží, které si umíte představit, nabízí Umag, nejbližší chorvatské letovisko. Ve starobylých uličkách čeká řada půvabných zákoutí i hospůdek. „Najdete tady i zařízení pro léčbu mořskou vodou – thalasoterapii,“ říká Libor Šugárek z Vítkovice Tours. Tip: Za návštěvu stojí lidové slavnosti. Projet se můžete turistickým vláčkem. Najdete tady na 64 tenisových hřišť.