Bulharsko je znovuobjevenou destinací. Jeho popularita v posledních letech neustále stoupá. Láká především trvale příjemným počasím, ale i krásnými plážemi a příznivými cenami zájezdů i zboží. Pro českou klientelu jsou tady nákupy jednoduše dostupnější než třeba ve státech, kde se platí eurem. Zlepšující se kvalita a pověstná pohostinnost místních bývají hlavním důvodem, proč si tuto destinaci vybírá za cíl své letní dovolené stále větší počet turistů.

Rodinný ideál

„Zdejší letoviska jsou díky zlatavým plážím s pozvolným vstupem do moře vhodné zejména pro rodiny s dětmi,“ doporučuje Jan Osúch z cestovní kanceláře Fischer. A Lenka Stehlíková z ITS Billa travel to jen potvrzuje: „Doletová vzdálenost je asi dvě hodiny, což je snesitelné i pro malé děti, které, ač by se to nezdálo, velmi často určují cíl dovolené pro celou rodinu.“ V neposlední řadě je pak pro české turisty výhodou to, že na mnoha místech se domluví česky, snadno se zorientují i v ukazatelích nebo jídelním lístku.

Pokud se vám už nebude chtít ležet na pláži, může Bulharsko nabídnout spoustu zajímavých historických staveb
Autor: profimedia.cz

Čistota a klid

Samotní Bulhaři rok od roku více dbají na čistotu hotelů. Probíhají rekonstrukce, staví se nové, moderní resorty, které uspokojí i náročnější hosty. A zdá se, že se to vyplácí. „Už loni počet českých turistů, kteří do Bulharska vyjeli, vzrostl oproti roku 2010 o  25 % a letos očekáváme tento nárůst ještě vyšší,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

A ještě jedna maličkost dělá z Bulharska oblíbený cíl – klid. Bulharsko jakožto bezproblémová země totiž těží z problémů dalších destinací, především Egypta, Tunisu a Řecka. Na druhou stranu ale díky tomu nemusí zájezdy nijak zlevňovat. Více než 66 % jich je totiž beznadějně vyprodaných a na last minute je tak prodejci klientům tlačit nemusí.

Kouření zakázáno!

Tak tento zákaz vás čeká doslova na každém rohu. Zákon o zákazu kouření na veřejných místech platí od 1. 6. tohoto roku a vzhledem k tomu, že v Bulharsku kouří kolem 40 % lidí, bude zajímavé sledovat, jak to bude s jeho reálným dodržováním. „První zprávy hovoří o tom, že Bulhaři zatím sami neví, co si mohou dovolit a kde kouřit lze a kde ne,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Policisté proto budou zatím zřejmě jen napomínat, a ne pokutovat.

Na co si dát pozor?

Bulharsko je Česku podobné v mnoha ohledech, řiďte se tedy základními bezpečnostními pravidly, které dodržujete i doma. V místech s větší koncentrací lidí buďte ostražití vůči kapesním zlodějům. Dodržujte hygienická pravidla a nepřejídejte se. Na plážích sledujte pokyny záchranářů a hlavně vyvěšené vlajky, které upozorňují na nebezpečí vln. Obezřetní buďte také v moři – občas narazíte na medúzy.

Směnárnám nevěřte

Pozor je třeba dát si také na menší směnárny. Neměňte ve směnárnách, které nabízejí podezřele výhodný kurz. Mohou si to kompenzovat vysokými poplatky nebo dokonce padělky. Raději si nechte poradit od delegátů, kde je nejlepší si peníze vyměnit.

Tradice a lidové zvyklosti jsou oblíbeným turistickým lákadlem
Autor: profimedia.cz
Moře, slunce, pohoda a dobré jídlo. Očekáváte od letní dovolené právě tyhle čtyři maličkosti? Pak je pro vás Bulharsko ideální. Připočtěme ještě výhodné ceny zboží a klid zbraní a máme tady rodinný zájezd šitý na míru. Letos si za něj připlatíte asi o 4 % více než loni, přesto se dá pořídit dovolená v Bulharsku pro čtyřčlennou rodinu už za 22 tisíc korun.

Základní údaje

Hlavní město: Sofie

Jazyk: bulharština

Rozloha: 110 994 km²

Počet obyvatel: 7 262 675

Měna: bulharský lev (BGN), 1 lev=100 stotinek, (1,95 BGN = 1 EUR)

EU: ano (od r. 2007)

Přímořská letoviska: Sozopol, Nesebar, Zlaté písky, Slunečné pobřeží, Primorsko, Albena, Varna, Burgas, Kranevo a Balčik