Jen pár desítek kilometrů dělí tento ostrov od Afriky a pokud máte rádi teplé a slunečné počasí, pak je pro vás Zanzibar jasnou volbou. Teploty vzduchu zde v průběhu roku neklesají pod 30 stupňů.a moře láká ke koupání teplotou jen o tři stupně nižší. I to je jeden z důvodů, proč je v současné době Zanzibar oblíbený i mezi potápěči.

Tím druhým jsou korálové útesy jen pár desítek metrů od pláží a které při odlivu vystupují nad mořskou hladinu. Pokud tedy nepatříte k fanouškům potápění, můžete k nim při ústupu moře dojít i suchou nohou.

Koktejl několika kultur

Souostroví Zanzibar je součástí Tanzanie. Mimochodem – ta vznikla spojením pevninské Tanganiky právě se Zanzibarem, což se projevuje i v jejím názvu – spojte počátky slov Tanganika a Zanzibar a uvidíte sami. Hlavním městem je metropole Zanzibar úchvatný mix africké, evropské a arabské kultury.

 

Slunce na Zanzibaru má nebývalou sílu, opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem jsou nutností
Autor: ESO travel

Vůně koření - hřebíček

 

Hřebíček je pravděpodobně nejznámějším vývozním artiklem Zanzibaru. Koření, které má dnes v naší kuchyni nezastupitelné místo, je ve skutečnosti sušené poupě hřebíčkovce vonného.Hřebíček má afrodiziakální, ale i antibakteriální a mírně anestetické účinky a podle babských rad si rozkousáním hlavičky hřebíčku ulevíte od bolestí zubů.

 

Báječný hřebíčkový ostrov

Zanzibar byl už od 17. století považovaný za „ostrovy koření“. Jedna z jeho přezdívek dokonce zněla „báječný hřebíčkový ostrov“ a tento přídomek mu zůstal de facto dodnes. Na Zanzibar se soustředí 60 % světové produkce skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Dnes ale Zanzibar neláká jen na plantáže koření. Největším lákadlem jsou jeho pláže.

Hotelové rezorty jsou na Zanzibaru v těsné blízkosti pláží
Autor: ESO travel

 

V posledních letech se tu ve velkém rozjíždí turistický průmysl. Moderní hotelové komplexy jsou většinou umístěné přímo na plážích a poskytují veškerý komfort. Zanzibar je z 99 % muslimská země, takže zde platí určitá omezení (zákaz nudismu, přísnější pravidla v oblékání u žen…), ale na druhou stranu může nabídnout bohatý noční život a panenskou džungli jen pár stovek metrů od hotelového komplexu.

Vůně koření – muškátový oříšek

Hospodyňkám dobře známý muškátový oříšek je jádro pecky muškátového plod. Jeho používání prý napomáhá trávení, ale ruku v ruce s tímto poznatkem jde varování o předávkování. Ve větších dávkách se jeho účinky dají přirovnat k účinkům alkoholu – to moc dobře ví i muslimské obyvatelstvo Zanzibaru, které si jeho konzumací občas kompenzuje zákaz alkoholu.

 

 

Dovolená na Zanzibaru se navíc nemusí omezit jen na povalování na pláži. Místní agentury návštěvníkům ostrovů nabízejí výlety na plantáže koření, do Stone Town, ale i do oblasti Kirimkazi, která je proslavená jako delfíní lokalita, nebo návštěvu původního pralesa v nitru ostrova Pemza, kde žijí vzácní primáti guerézy pláštíkové.

Na Zanzibaru můžete lenošit na pláži nebo aktivně poznávat tajemství tohoto ostrova
Autor: ESO travel

 

Jen málokdo ví, že Zanzibar je i rodiště jednoho nejslavnějších zpěváků hudební historie – Farookha Bulhara, alias Freddie Mercuryho.

 

Navíc sem pravidelně na dovolenou jezdí i zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí naší planety Bill Gates. Kdoví, možná ho tu potkáte, vypíše vám šek a zbytek života už nebude „hakuma matata“ (v původní zanzibarském jazyce – svahilštině – „žádný problém“)!

Tipy na zájezd do Tanzánie a okolí:

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolenou v Tanzanii a okolí:

ESO travel
Autor: ESO travel

Zanzibar – individuální pobyty

Užijte si dovolenou v místech, kam jezdí nejbohatší lidé planety. Unikátní bungalovy, krásné pláže a kultura tolik odlišná od té naší. V nabídce stále i silvestrovské termíny!

ESO travel
Autor: ESO travel

Tanzanie - Zanzibar

Užijte si v zimě žhavé africké slunce. Třicet stupňů ve stínu, vymetená obloha a průzračné moře. Ne nadarmo je Zanzibar novým hitem cestovatelů.

ESO travel
Autor: ESO travel

Keňa – volání divočiny

Užijte si pravé africké safari v keňských národních parcích a následně pobyt u moře na některé z keňských plážích. Ač se to nezdá, patří keňské resorty k těm nejlepším na planetě.

 

 

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

 

 

Vůně koření - hřebíček

 

Hřebíček je pravděpodobně nejznámějším vývozním artiklem Zanzibaru. Koření, které má dnes v naší kuchyni nezastupitelné místo, je ve skutečnosti sušené poupě hřebíčkovce vonného.Hřebíček má afrodiziakální, ale i antibakteriální a mírně anestetické účinky a podle babských rad si rozkousáním hlavičky hřebíčku ulevíte od bolestí zubů.