Jeďte v neděli nebo ve všední den

Ideální je samozřejmě cestovat ve všední den, kdy jsou dálnice i hraniční přechody téměř prázdné. To si nemůže dovolit každý, ale pokud je to možné, vyberte si pro svou cestu alespoň neděli. To potvrzuje i čtenářka Hanka: "My jsme cestovali zpět domů tuto nedělí 17.7. Jeli jsme přes den a všechno probíhalo hladce - žádné kolony, žádný velký provoz, na mýtnicích jsme byli hned na řadě a hranice jsme projeli téměř bez zastavení - ani pasy vidět nechtěli, natož obsah kufru."

Cesta přes Maďarsko

Cestu přes Maďarsko vyhodnocují plánovače tras jako druhou nejvýhodnější (po klasické cestě přes Slovinsko). Podle českého konzula v Chorvatsku, Pavla Bednáře, však tato cesta výhodnější není. "I tam se vyskytují zácpy, byť tam jezdí méně Čechů. Navíc nevylučuji, že čas, který ušetříte na hranicích, si pak najedete v kilometrech, protože je to cesta delší."


Zobrazit místo Jak se vyhnout kolonám v Chorvatsku na větší mapě

Na mýtnicích plaťte kartou

Na mýtnicích je vždy lepší a rychlejší používat karty, bohužel ne na všech z nich takové pokladny jsou. Kolony jsou navíc tak dlouhé, že se k odbočovacímu pruhu pro příslušnou pokladnu, musíte nejprve dostat. I tak ale můžete tímto způsobem ušetřit cenné minuty.

Pokud již z jakéhokoli důvodu platíte v hotovosti, nepoužívejte eura. Chorvati se převodem na kuny očividně příliš netrápí. "Jeli jsme s přítelem přes mýtnou bránu, chlapík v okénku houkl 20 euro, pak poděkoval a popřál šťastnou cestu, a když chtěl přítel účet, s úšklebkem vrátil skoro 30 kuna," píše čtenářka Inka.

Pozor na pokuty

Chorvatští policisté se také v letošním roce výrazněji zaměřují na rychlost. Pokud překročíte rychlost v obci (v Chorvatsku jako u nás platí limit 50 km/h), čeká vás pokuta 300-3 000 kuna. Na silnicích, kde můžete jet devadesátkou (na dálnici pak 130 km/h), se při překročení limitu dočkáte pokuty ve výši 300-2 000 kun.