Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obří požár v Chorvatsku: Založili ho opět čeští turisté?

Autor: šim, ap - 
15. července 2011
13:17

Češi nemají v Chorvatsku zrovna nejlepší pověst a obří požár, který vypukl na ostrově Brač, tomu zřejmě nepřidá. Podle českých turistů, kteří jsou právě nyní v Chorvatsku, se hovoří o tom, že ho údajně zapálili Češi. Úřady evakuují turisty.

Oheň, který vznikl v zátoce Blača na ostrově Brač, byl podle svědků vidět až ze Splitu. „Viděli jsme obrovské mraky kouře, které se valily až na ostrov Hvar,“ popsal v televizi jeden z místních. Plameny strávily už 2300 hektarů lesa.

Češi mají pověst přivolávačů neštěstí

Podle pracovníka českého konzulátu ve Splitu zatím není známo, jak požár vznikl. „Čechům se tu připisuje ledacos, ale o tomhle požáru žádné informace nemáme. Požár byl navíc v takové části ostrova, že pochybuju o tom, že by tam měli nějací turisté přístup,“ řekl Blesk.cz.

Podezření prý může nahrávat fakt, že před rokem jeden Čech (33) zavinil požár na chorvatském ostrově Hvar. Češi jsou prý vnímáni tak trochu jako přivolávači neštěstí. Může za to jejich neopatrné chování. "Čas od času se tu někdo utopí, turisté se ztrácí v horách a jachty českých mořeplavců čas od času končí na mělčinách," vysvětlil naši pověst konzulát ČR.

Požár se daří dostat pod kontrolu

U požáru zasahují desítky hasičských aut, přivoláno bylo také pět letadel. Záchranáři už začali s evakuací turistů z ohrožených lokalit. Ve čtvrtek před polednem vypukl požár také u města Sinj, které je od Splitu vzdáleno asi 35 kilometrů. Podle posledních informací z českého konzulátu se požár daří dostat pod kontrolu.

Hasiči mají v těchto dnech v Chorvatsku pohotovost. Denní teploty tam dosahují 35 °C, místy jsou i vyšší.

Video se připravuje ...
Další videa