Náraz autobusu byl zřejmě natolik silný, že dva cestující údajně proletěli předním sklem a zřítili se do několikametrové hloubky do řeky. Blesk.cz o tom informovala jedna z příbuzných obětí. Mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko tuto informaci odmítl komentova. „Stav ženy byl stabilizován a je mimo ohrožení života, ale stav muže je kritický. Je v nemocnici v Manavgatu. Má proražené plíce a zlomená žebra. Stav ostatních není tak vážný a budou ve čtvrtek v noci vypraveni leteckým speciálem zpátky do CZ,“ sdělila Blesk.cz příbuzná jedné z obětí.

Nehoda autobusu, který vezl klienty cestovní kanceláře CK Fischer, se stala poblíž jihotureckého města Manavgat v oblíbené turistické destinaci Antalya kolem půl osmé ráno našeho času. Turecký řidič autobusu ztratil kontrolu nad vozem přímo v momentě, když projížděl po mostě přes řeku. Podle výpovědi příbuzné jedné z obětí, která se ozvala Blesk.cz, řidič za volantem usnul.

Při hrozivě vypadající nehodě bylo zraněno 8 Čechů, turecký řidič a průvodce
Autor: Foto od čtenáře
"Řidič byl značně unavený a vyčerpaný. Na cestě usnul a sjel z vozovky, přerazil svodidla a havaroval. Naštěstí se autobus zaklínil mezi mosty a to zabránilo tragedii, jinak by se autobus zřítil do řeky," popsala událost čtenářka Blesk.cz, jejíž příbuzní v autobuse cestovali.

To ale popírá mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko. „Podle předběžných informací a výslechu místní policie je vyloučen důvod nehody únava nebo mikrospánek řidiče autobusu. Podle výpovědi řidiče a svědků nehody autobus na svodidla vytlačilo nákladní vozidlo," tvrdí Plovajko.

Zranění utrpělo osm českých turistů ve věku od 43 do 62 let, jejich průvodce, který údajně nebyl Čech, a turecký řidič autobusu. Všichni byli převezeni do nemocnice v Manavgatu k ošetření. "Na místo okamžitě dorazilo několik sanitek a zranění byli rozvezeni do nemocnic," popsala čtenářka Blesk.cz.

Na tureckých serverech se již také objevila jména zraněných, pravděpodobně však zkomolená. Mezi oběťmi je několik starších osob. Alena K. (60), Marie K. (56), Pavel F. (65), Miroslav B. (47), Lenka B. (43), Jiřina K. (62), Jitka K. (61), Josef K. (52). Podle informací Blesku dva z nich utrpěli vážná zranění.

Místo, kde se nehoda stala
Autor: ČTK

Na místo míří zástupci cestovky

Podle vyjádření CK Fischer už cestovní kancelář na místo vyslala své zástupce, kteří v Turecku osobně koordinují pomoc klientům. "Pojišťovna ve spolupráci se svou Asistenční službou činí v současné době veškeré nezbytné kroky a zajišťuje potřebné služby související s ošetřením zraněných osob, jejich léčením i následným převozem zpět do České republiky," uvádí se v tiskové správě, kterou CK Fischer k nehodě vydala.

"Je nám nesmírně líto, že k této nehodě došlo. Všichni naši zaměstnanci v destinaci a další desítky zaměstnanců partnerské agentury podnikají kroky k tomu, aby bylo o klienty postaráno. Pro klienty bude zajištěna veškerá potřebná péče a pomoc," uvedl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Výzva čtenářům: Cestovali jste vy nebo vaši blízcí v tomto autobuse? Máte k nehodě další informace? Napište nám na mail tip@blesk.cz nebo zavolejte na telefon 724 014 586.

Fotogalerie
4 fotografie