Čeští turisti mají v Tatrách hroznou pověst. Jsou namachrovaní, podceňují nebezpečí, i na nejnáročnější horské tůry vyrazí klidně v sandálech. Ovšem nad příběhem, který se stal v noci na dnešek, kroutí hlavou i ti nejotrlejší.

Tři Češi společně vyrazili ze Skalnatého Plesa směrem na chatu, kde měli přespat. Pod vrcholem Velké Svišťovky (2038 metrů nad mořem) je však zastihl prudký liják a devětapadesátiletý muž již nebyl schopen kvůli únavě pokračovat v cestě. Jak se zachovali jeho kamarádi? Opustili ho na místě a šli na chatu bez něj. Nechali ho prostě svému osudu. Vyčerpaného a bez mobilu.

Nezavolali mu ani pomoc

"Takové počínání kamarádů, kteří se vydají společně na cestu a pak se rozdělí, může být v horách osudné," sdělila k případu na svých internetových stránkách Horská záchranná služba.

Co je ale nejhorší - Češi po příchodu na chatu šli klidně spát a o osudu svého kolegy nikoho neinformovali. Zatímco klidně oddechovali v posteli, silně podchlazený muž bojoval v lijáku o život. Sám si nemohl zavolat ani pomoc. Měl totiž vybitý mobil.

Našli ho až ráno

Promočeného, zmrzlého a vyčerpaného Čecha nalezli až druhý den ráno další turisté. Situaci navíc zkomplikovalo to, že na místě byl velmi slabý signál a pomoc mu mohli zavolat až z chaty, kam okamžitě doběhli. Té samé chaty, ve které se zatím probouzeli přátelé podchlazeného muže.

Horská záchranná služba pak Čecha během několika minut dopravila do nejbližší nemocnice, kde nyní bojuje o život.

Slováci v úrazech vedou

Češi v Tatrách jsou častým zdrojem legrace a pomluv ze strany našich východních sousedů. Tvrzení o namachrovaných a lehkomyslných turistech, kteří by měli taději zůstat pod Řípem a nelézt do hor, má ovšem své trhliny.

Kromě roku 2005, kdy během jednoho dne zahynulo pod lavinou sedm Čechů, totiž vedou v úmrtosti s velkým přehledem samotní Slováci.