Jaká letiště jsou na světě nejkurióznější?

Ostrov Svatý Martin: Obří letící stroje skoro na dosah ruky

Ostrov Svatý Martin v Karibském moři, který patří Francii a Nizozemí, je oblíbenou turistickou destinací. Letiště na ostrůvku o rozloze 87 kilometrů odbaví ročně milion a půl pasažérů. Světovou kuriozitou je, že přistávací dráha sousedí bezprostředně s oblíbenou pláží a silnicí, takže lidem létají obrovská dopravní monstra opravdu jen malý kousek nad hlavou.

Gibraltar: Dej letadlu přednost v jízdě

Když se jede po silnici a najednou před autem spadnou závory a začnou blikat dvě červená světla, znamená to jediné. Za chvíli tudy projede vlak. Na Gibraltaru však řidič mezi závorami neuvidí jet vlak, ale letadlo! Přistávací rampu na tamním letišti totiž protíná obyčejná silnice. A i když v minulosti sloužilo letiště hlavně armádě, dnes tam denně přistávají a startují i komerční letadla. Vidět tam spadlé závory a projíždějící letadlo tedy není nic neobvyklého.

617517:gallery:true:true

Courchevel, Francie: Letiště na strmé stráni

Přiletět do zimního střediska Courchevel ve francouzských Alpách chce odvahu. Místní přistávací rampa je totiž až na malý kousek na začátku postavená na strmé ploše. Letadla tak musí startovat z kopce a přistávat do kopce. Přistávací dráha má přitom klesání 18,5 procent a menší letadla jízdou dolů naberou rychlost potřebnou ke vzletu i bez zapnutí motorů. K ovládání letadla na tomto letišti musí mít piloti speciální oprávnění.

617514:gallery:true:true

Ósaka, Japonsko: Plave na vodě

Letiště Kansai v Japonsku je celé na umělém ostrově tři kilometry od pevniny. Monstrózní stavba se v roce 1987 začala budovat kvůli tomu, že dosavadní letiště v Ósace bylo potřeba rozšířit, ale jinde než na mořské hladině nebylo místo. S použitím osmdesáti lodí pracovalo na stavbě 10 tisíc dělníků. První letadla pak na umělém ostrově s rozměry 4 kmx2,5 km přistála v roce 1994.

617516:gallery:true:true

Madeira, Portugalsko: Půlka rampy stojí na sloupech

Další kuriózní letiště v Evropě lze nalézt na portugalském ostrově Madeira. Letiště bylo otevřeno v roce 1964, jenže mělo pouze 1600 metrů dlouhou přistávací dráhu a docházelo tam často k vážným nehodám. Dráha se v osmdesátých letech poprvé prodloužila o 200 metrů. Před deseti roky se pak natáhla znovu na celkovou délku 2781 metrů. Jak? Podobně jako při stavbě mostu pomocí pilířů a asfaltu. Celkem bylo na prodloužení letištní rampy použito 180 pilířů, každý s délkou okolo 70 metrů.

617515:gallery:true:true