"Letohradští badatelé nás nepřestávají překvapovat. Já jsem si myslel, že to bude opravdu komůrka, ale ono je to malé muzeum o několika místnostech," řekl Svěrák.

Návštěvníci v něm mohou spatřit nejen mistrovy fotografie v útlém věku, ale i v dospělosti, například jak skáče na lyžích, takže mu zrovna není vidět do tváře.

Zakladatelé muzea získali i jeho klíče od vídeňského bytu nebo portrét mocnáře Františka Josefa II., který Cimrman namaloval. Hlavní místností je Cimrmanova světnička, pozůstalost získaná od géniových rodičů. Jen město nemělo dost peněz, proto je zde pouze polovina postele, stůl, židle a boty.

"Cimrman je osobnost českého národa. Já pevně věřím, že tahle nová věc přiláká ještě víc návštěvníků, kteří zjistí, jaké je Letohrad kouzelné městečko," řekl starosta Petr Fiala.

Letohrad byl Cimrmanovou zastávku na cestě do patentového úřadu

Cimrman se údajně v Letohradě, dřívějším Kyšperku, zastavil při cestě vlakem mezi Prahou a Vídní, kde v hlavním městě mocnářství pravidelně neuspěl na patentovém úřadě, připomněl v proslovu Miloň Čepelka, který přispěl další novinkou ze života velikána. Dopis cimrmanologům zaslala jistá paní Gudrun, původem Němka z Orlických hor. Prý se u nich zastavil jistý velmi rozzlobený "podivín", který se představil jako Cimrman.

Nejen Čepelka měl pozorné publikum. Událost přilákala opravdu hodně lidí, mohly jich být stovky. "Taťka hry poslouchal, takže jsem v tom vlastně vyrůstala," řekla Eva Běťáková z Letohradu. Když začala dívka přemýšlet, kterou divadelní hru má nejraději, postupně vyjmenovala takřka všechny.

Divadelní soubor 6. června poznamenala smutná událost, zemřel scenárista, režisér a herec Ladislav Smoljak. Cimrmanovo vítězství v televizní anketě byla rovněž pocta Smoljakovi, řekl Svěrák.

"Je to smutné, čerstvé. Ale my jsme si řekli, že truchlení bylo dost. Pochopitelně nám chybět bude. Když hrajeme, tak ho tam člověk vidí," dodal Jan Hraběta.