Martina Cechová uvízla v Paříži, kam s velkým štěstím odletěla jedním z posledních letů ve čtvrtek večer na prodloužený víkend za svým dlouholetým přítelem. Teď se ale nemůže dostat zpět. „Na letišti nám pořád jen něco slibují a pak všechno oddálí,“ stěžuje si Martina.

Video
Video se připravuje ...

Islandská sopka ochromila letecký provoz v Evropě Youtube.com

Situaci komplikuje i fakt, že mladá studentka je nemocná. „Mám vysoké teploty a potřebuji domů k doktorovi. Nemůžu čekat, až mi letenku přebookují. Snad seženu místo v autobusu,“ vysvětluje. To ale není jednoduchý úkol i přes to, že dopravci linku neustále posilují. „Chtěla jsem jet autobusem Student Agency v úterý ve tři, ale nebylo místo. Vypraví ještě další spoj ve 23:30, ale všechno je hned plné,“ popisuje Martina marnou snahu dostat se domů.

543861:gallery:true:true

Neztrácí naději

Martina ale pořád doufá, že se domů dostane letadlem. „Mám ještě poslední šanci, že poletím zítra v 8 ráno, jestli ne, musím něco vymyslet,“ komentuje složitou situaci Martina. Přestože je ráda, že může trávit více času s přítelem, v Česku na ni čekají povinnosti. Posledním rokem studuje muzikologii na Karlově univerzitě a to je jistě velice časově náročné. „Ta škola není šaškárna a taky mám učit angličtinu, prostě se do Česka nějak dostat musím!“ dodává.

Podle Martiny na tom jsou lidé mnohem hůř. „Aspoň mám kde bydlet. Hodně lidí tu prostě spí na letišti,“ lituje další uvízlé turisty na letišti Charlese de Gaulla v Paříži.

Češi uvízli i v Dubaji

Další nešťastný turista je i Karel Žid, který tráví už čtyři dny nepřetržitě v letištní hale v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Zdá se, že si bude muset návštěvu kamaráda, kterého poznal při studiu, pořádně prodloužit. První volný let je až za 10 dní.

„Dovolenou jsem měl jen do pátku a teď to vypadá, že tu zůstanu až do příštího týdne,“ povzdechl si. Že by si nechtěně prodlouženou dovolenou v Dubaji užil, prý absolutně nepřipadá v úvahu. „Celou dobu trčím na letišti. Kdyby se někde uvolnilo jedno místo, musí být moje!“ říká odhodlaně Karel. Jeho snaha však zatím žádné ovoce nepřinesla a jiná než letecká doprava z Dubaje asi nepřipadá v úvahu.

Marně jsem čekala na odlet do Říma

Studentka Veronika Urbánková zase hodiny a hodiny čekala na odlet do Říma z pražské Ruzyně. Společně s rodiči měla odcestovat na poznávací zájezd, ale let se bohužel kvůli sopečnému prachu neuskutečnil a celý zájezd jí tak propadl.

Turisté uvízli na letišti
Autor: Veronika Urbánková

"Byl to dárek k Vánocům pro mé rodiče, moc jsme se na výlet do Říma těšili, ale nakonec přišlo hořké zklamání, nejvíc mě mrzí, že dárek, který jsme spolu se sourozenci pracně půl roku chystali, se nakonec musel zrušit," řekla zklamaně Veronika.

Osud v podobě rozzuřené sopky chrlící popel a lávu holt výletu do Říma nepřál. To však mladou cestovatelku neodradilo od toho zakoupit zájezd znovu. Sice jí způsobenou škodu do výše deseti tisíc nikdo nevrátí, o krásný zážitek však své rodiče Veronika nepřipraví.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Uvízli jste i vy, nebo někdo z vašich blízkých na letišti? Podělte se o zkušenosti z cest s ostatními čtenáři a napište nám svůj zážitek na online@blesk.cz s heslem SOPKA.