Ve středu se ale situace vyjasnila a Obvodní soud pro Prahu 1, který situaci zavinil, začal jednat: Dvě úřednice, které zapomněly zrušit návrh exekuce, byly potrestány.

Exekuci po soudu požadovala firma Protocol Service, která měla v pronájmu zahrady Pražského hradu. Informaci jako první přinesly LN.

Národní památkový ústav (NPÚ), jenž zahrady spravuje, firmě neobnovil smlouvu. „Společnosti se to nelíbilo, podala k soudu předběžné opatření a soud jí vyhověl. Jenže letos v červenci soud rozhodl, že je toto opatření neplatné. Měli jsme to za vyřízené a čekali, až bude návrh na exekuci vymazán,“ uvedla mluvčí NPÚ Zdenka Kalová.

Jenže od července se nestalo vůbec nic a u památek je na katastru poznámka: V exekuci. Nehrozilo sice jejich zabavení, ale situace komplikovala třeba získávání peněz z evropských fondů. „Došlo k pochybení na straně soudu,“ přiznala včera mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Michaela Wenzlová.

„Neodůvodněné průtahy způsobily naše dvě zaměstnankyně. Jedné bude odebráno osobní ohodnocení, druhá dostala výpověď.“ Nově přidělená soudkyně tak včera konečně exekuční řízení nepravomocně zastavila. Protocol Service se ale může během 15 dnů odvolat.