Obyvatelé Jaroměřic jsou zděšeni, jak se nakládá s jejich předky, padlo již i první trestní oznámení. Kosti pocházejí ze zrušeného hřbitova, kde nyní město staví tělocvičnu. „Jedna z kantorek ze školy to vše nafotila. Dělníci bagrovali zeminu i s kostmi,“ informovala Blesk žena z blízkosti stavby.

Zástupce stavební fi rmy se včera nepodařilo zastihnout. Desítky pytlů s kostmi z jaroměřického hřbitova našel nedávno reportér Blesku v Jihlavě v chátrajícím bývalém vojenském objektu. Pracovník magistrátu, který po dohodě s archeology kosti tehdy do volně přístupného objektu uložil, byl údajně potrestán snížením platu.

Ostatky ze hřbitova byly v pytlích v bývalém vojenském objektu v Jihlavě.
Autor: Blesk - Jiří Čada

Ostatky ze hřbitova byly v pytlích v bývalém vojenském objektu v Jihlavě.

Starosta Karel Nedědický byl včera překvapen, že se pozůstatky objevily na cyklostezce, a okamžitě zakázal jakoukoliv manipulaci s vybagrovanou zeminou z původního hřbitova. „Byl jsem přesvědčen, že archeologové odvezli úplně všechny kosti k antropologickému výzkumu,“ tvrdil Blesku starosta.

Nedůstojné nakládání s lidskými ostatky vyšetřuje jihlavská policie. „Prověřujeme, zda nedošlo k porušení zákona,“ podotkla mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická.