Vyplývá to z velkého průzkumu jednoho z největších světových ubytovacích rezervačních serverů Hotels.com, který zkoumal vzorek 78 tisíc hotelů na 13 tisících místech celého světa!

Server Hotels.com analyzoval ceny hotelů všech kategorií a kontinentů, z čehož vyplývá, že největší cenový pokles zaznamenala letos při meziročním srovnání Jižní Amerika (- 18%), Severní Amerika (- 17%), Asie (- 17%) a Evropa (- 16%). Například oblast Karibiku zaznamenala meziroční pokles ceny pouze o 2%.

Pokles počtu turistů a krize se projevuje také na dramaticky nízkých letošních cenách hotelů v České republice. Kvůli nedostatku klientů je nyní ubytování v pražských 4* hotelech nabízeno ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní od neuvěřitelných 30 EUR (750 Kč) za noc za pokoj. Nejluxusnější 5* hotely nabízí v současnosti přespání ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní od 55 EUR (1400 Kč) za noc za pokoj.

Za první polovinu letošního roku (leden - červen) přespalo v českých ubytovacích zařízeních celkem 5,37 milionu hostů, což znamená meziroční pokles počtu hostů o 10 %.

Z tohoto celkového počtu bylo 2,71 milionu zahraničních turistů (meziroční pokles o 13%) a 2,65 milionu Čechů (meziroční pokles o 6%). Velké poklesy zaznamenávají u nás nejen hotely, ale i kempy, a to i z hlediska českých turistů. Letos přespalo za první polovinu roku v českých kempech 106 tisíc Čechů, což znamená meziroční pokles o závratných 20%.

Cestovní ruch nejen ve světě, ale také v České republice tak letos zaznamenává největší krizi v tomto století, která se dá z hlediska výše poklesů příjezdů zahraničních turistů srovnat snad jen s obdobím po teroristickém útoku na "dvojčata" v New Yorku v září roku 2001.