Novinářům Kocáb řekl, že týdenní odklad v zavedení vízového režimu si vykládal jako úspěch vyjednávání české a unijní diplomacie a domníval se, že víza možná zavedena vůbec nebudou.

"Termín, který byl oznámen, nezafungoval. My jsme se na to (zavedení víz) připravovali. Měli jsme to za diplomatický úspěch pana (ministra zahraničí Jana) Kohouta," podotkl Kocáb. Dodal, že vláda nebyla o týdenním zpoždění informována, a proto pro ni bylo pondělní kanadské rozhodnutí víza zavést skutečně překvapením. Kanada k tomuto kroku přistoupila kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl z ČR, za oceán odcházejí především Romové.

Ministr pro menšiny Kocáb tak podpořil slova kanadské strany, že jejich ministr pro migraci Jason Kenney už 29. června informoval zástupce české vlády o nezvratném kanadském rozhodnutí vízový režim zavést. Ottawa nakonec víza zavedla až o týden později, za odkladem ale byly podle slov kanadského velvyslance v ČR Michaela Calcotta jen technické důvody, které se snahami českých diplomatů nesouvisely.