Čeká vás taky dovolená u nejčistějšího moře v Evropě? Užívejte si, ochutnávejte, poznávejte, a když bude nejhůře, sáhněte po Blesku a víte si rady!

Dobrou chuť!

Chorvatská kuchyně je stejně pestrá, jako je členité jaderské pobřeží.

✔ Nejoblíbenějšími předkrmy jsou šunka a uzeniny, za delikatesu platí dalmatský pršut. Mezi sýry zaujímá zvláštní postavení 'paški sir' – aromatický ovčí sýr z ostrova Pag.

✔ Za ochutnání stojí polévka »brodet«, do níž se dávají malé rybky dušené na víně a oleji s bobkovým listem, cibulí, petrželí a rajským protlakem.

✔ Chorvatská kuchyně zná na 120 druhů ryb a plodů moře. Nejčastější způsob přípravy je na rožni.

✔ Co se týče masa, nejčastěji se připravují pokrmy z mletého masa (čevapčiči, pljeskavica).

✔ Ze sladkostí stojí za ochutnání kremšnite – listové těsto, plněné vanilkovým pudinkovým krémem.

Co dělat, když...

Dopravní nehoda

• Zavolat policii tel. 92 neprodleně ihned po nehodě nehledě na to, kdo je viník.

• Vyžádat si od policie potvrzení o poškození vozidla, bez kterého není možné opustit území Chorvatska.

• Vyžádat si kontakt na další účastníky nehody, případně na jejich pojišťovnu, pokud možno vozidlo také vyfotit.

• Policie má právo na 24 až 48 hodin zadržet účastníkům nehody cestovní doklad.

• Do 24 – 48 hodin proběhne přestupkový soud, na jehož základě viník uhradí soudní výlohy. Český občan má právo požadovat přítomnost tlumočníka do českého jazyka. Není povinen podepisovat dokumenty, kterým nerozumí.

• Protokol o dopravní nehodě zasílá do dvou až tří měsíců Ministerstvo vnitra CHR na Velvyslanectví České republiky v Záhřebu, kde je možné si ho dodatečně vyžádat pro potřeby pojišťovny v ČR.

Ztráta (krádež) dokladu

• Ihned oznámit ztrátu či krádež na nejbližší policejní stanici, která vystaví potvrzení o ztrátě nebo krádeži. Tento doklad není možné použít k přechodu hranice!

• Kontaktovat konzulát nebo velvyslanectví, které vystaví náhradní cestovní doklad k cestě do ČR. K jeho vydání jsou třeba dvě fotografie pasového formátu. Konzulát Split mobil: 385 916 121 560, Rijeka mobil: 385 916 121 533

Zranění

• Zavolat první pomoc, linku 94 či tísňovou linku 112

Úmrtí

• Zavolat policii na tel. 92, která následně kontaktuje lékaře.

Ve všech případech je možné volat integrované nouzové číslo 112, i z českých mobilních telefonů se volí přímo bez jakékoli předvolby.

Nejmenší město světa-Tip Blesk.cz na výlet

Největší město světa Hum
Autor: Blesk - Mikan Babič, Juraj Kopač, Václav Suchan

Hum, nejmenší město na světě, zapsané do Guinnesssovy knihy rekordů, leží ve vnitrozemí Istrie na kopci ve výšce 339 metrů nad údolím řeky Mirny. Opevněné městečko bylo kdysi pohraniční stanicí mezi benátským a habsburským územím a žilo zde na 2000 obyvatel. V celé osadě je dnes asi jen deset celistvých domů a projdete ji za pár minut. V Humu bydlí 23 lidí a největší zdejší atrakcí je kromě malého muzea s uměleckou galerií a prodejnou suvenýrů Humska konoba, populární restaurace před městskými branami. Nabízí se zde istrijské speciality (např. istarska supa, šunka pršut, lanýžový sýr nebo sladké kroštule).