Když jedu na dovolenou do Chorvatska, mám si s sebou vzít koruny a směnit je za kuny až na místě, nebo je lepší nakoupit si tady eura a v Chorvatsku je směnit za kuny? Daniela Svobodová (60)
Doporučila bych vzít si české koruny a vyměnit je za kuny až na místě. Je zbytečné kupovat tady eura a tam je měnit na kuny, měnila byste dvakrát, to se nevyplácí.

Slyšela jsem o zákazu kouření, skutečně se v Chorvatsku nemůže kouřit už vůbec nikde? Růžena Lípová (38)
Nesmí se kouřit v uzavřených prostorách, ale v klidu si můžete zapálit na terasách či zahrádkách restaurací, tam žádný postih nehrozí.

Právě balím a odjíždím do Chorvatska, chci se jen ujistit – opravdu tam můžu jet jen s občankou? Tomáš Ježek (25)
Samozřejmě, občané Evropské unie mohou jet do Chorvatska jen na občanský průkaz, který musí být vydaný po roce 2000, a tedy strojově čitelný.

Mám auto na LPG, na plynový pohon, existuje v Chorvatsku pumpa, kde bych mohla čerpat?
Jana Wolfová (65)
Jsou takové pumpy, ale ne všude. Jejich seznam najdete na stránce www.ina.hr, nebo vám ho řekneme v naší chorvatské centrále na čísle 222 211 812.

Jaké je trajektové spojení ze Splitu na Hvar?
Milan Janeček (61)
Podívejte se na stránku www.jadrolinija.hr, klikněte na splitskou oblast a uvidíte spojení Split – Stari Grad. Jsou tam i tabulky s cenami.

Chci si vzít s sebou do Chorvatska pejska, jak mám postupovat? Slyšela jsem, že některé hraniční přechody psy nepouštějí. Jana Svatošová (55)
Podmínky jsou stejné jako v zemích Evropské unie: pes musí mít pas, mikročip a očkování proti vzteklině. S pejskem můžete přes veškeré hraniční přechody. Zakázána jsou jen bojová plemena, ta do Chorvatska nesmí. Co se týká pláží, na některé je vstup se psem zakázán, na to si musíte dávat pozor. Města nyní už ovšem naopak vymezují speciální pláže pro pejsky, bývají na okrajích měst.

Jsem rozvedený a do Chorvatska se mnou jede moje dítě, které má stejné příjmení a svůj pas. Musí mít ještě i jiné doklady? František Bohdal (45)
Pokud má dítě stejné příjmení jako vy, pas mu stačí. Kdyby se příjmení neshodovalo, muselo by mít ještě i rodný list.

Jakým způsobem se platí mýtné, musím mít kuny? Petra Nováková (30)
Nemusíte, můžete platit platební kartou anebo v eurech. Ale nebudete-li to mít přesně, vrátí vám kuny.

Pojedeme do Chorvatska vypůjčeným autem. Musíme mít potvrzení od majitele? Miluše Čadská (51)
Ano, musíte mít potvrzení od majitele auta. Příslušný formulář je na stránkách Autoklubu ČR (www.autoklub.cz), vyplníte ho a necháte si ho notářsky ověřit.

Vezu s sebou do Chorvatska člun, jaké doklady potřebuji? Jiří Pávek (40)
V případě, že je člun delší než tři metry, je třeba se zastavit na místním takzvaném kapitanátu a vyřídit si povolení k plavbě. Pokud je člun kratší než tři metry, žádné povolení nepotřebujete.

Jedu v září na dovolenou do Chorvatska. Když si začnu hledat ubytování na internetu měsíc předem, seženu ho bez problémů? Jan Černý (30)
Sezona vrcholí na přelomu července a srpna, pak nápor lidí polevuje. Ubytování měsíc předem v tomto případě jistě seženete.“