Zpřístupnění vnitřku této pyramidy a dalších prostor v okolí zapadá do egyptského úsilí o větší spolupráci s OSN při rozvoji této oblasti za současného zachování životního prostředí a starověkých památek, napsala agentura AP.

Dahšúr je asi 80 kilometrů jižně od Káhiry. Tamní sto metrů vysokou lomenou pyramidu si dal postavit zakladatel 4. dynastie faraon Snofru. Za svůj název vděčí tomu, že její stěny se asi v polovině výšky lámou do tupějšího úhlu. V okolí bylo původně ještě deset dalších pyramid. Z nich je kromě lomené známá ještě takzvaná červená. Ta už je turistům přístupná.

Havás řekl, že lomená pyramida se pro turisty otevře za jeden až dva měsíce. "Bude to dobrodružství," řekl na tiskové konferenci v Káhiře.

Podle tohoto odborníka je někde uvnitř pyramidy i faraonova hrobka.

Pyramidy v Dahšúru jsou spolu s mnohem proslulejšími pyramidami v Gíze na seznamu světového kulturního dědictví, který sestavuje Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Prohlédnout si je ale přijíždí jen asi pět procent návštěvníků Egypta. Naprostá většina jich míří do Gízy.