Oznámil to mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura s tím, že poslední přímý charterový let je naplánován na 31. října letošního roku.

"Zrušení víz do USA přineslo nárust zájmu českých turistů o cesty do USA, proto se cestovní kanceláře pro tuto novinku rozhodly. Díky zájezdům přímými charterovými lety se ceny zájezdů do USA letos sníží příbližně o 10-15 %. Prodej začíná už tento čtvrtek," řekl Okamura.

Cestovní kanceláře si tak slibují větší zájem Čechů o Spojené státy. Vloni sem vycestovalo 50 tisíc lidí, z toho však jen velmi málo přes cestovní kanceláře.

Co se týká bezvízových vstupních formalit do USA, jsou čeští turisté povinni požádat nejpozději 72 hodin před odjezdem, prostřednictvím nově zřízených webových stránek https://esta.cbp.dhs.gov o povolení cesty, a toto povolení budou muset předložit při odbavení na letišti či v přístavu.

Podmínkou registrace je držení nejnovějšího typu cestovního pasu s elektronickým čipem obsahujícím biometrické údaje. Povolení je vydáváno zdarma a je platné maximálně dva roky nebo do vypršení platnosti pasu.

Cestující včetně dětí musí poskytnout předem biografické údaje a informace o cestě, mezi tyto údaje patří například číslo pasu, země původu, případné nakažlivé nemoci, výkony trestu, informace zda byl cestujícímu v minulosti odmítnut vstup do USA či zda někdy překročil dobu pobytu na americkém území.

Americké úřady pak téměř okamžitě vyhodnotí, zda je cestující vhodným kandidátem vstupu na území USA, nebo zda jeho pobyt v USA může představovat bezpečnostní riziko. Pokud žadatel neobdrží elektronické povolení cesty, je následně automaticky vyzván, aby požádal o vydání víza na zastupitelském úřadě USA ve své zemi.