30 kilometrů na jeden skipas

Krušné hory se táhnou přes Karlovarský i Ústecký kraj. Hraniční bod obou krajů je hora Klínovec, kde jsou ideální podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování a snowboarding. Skiareál Klínovec je ideální navštívit ze směru od Chomutova s bezplatnými parkovišti u nástupní stanice lanovek v Loučné.

Novinkou je propojení Skiareálu Klínovec se sousedícím skiareálem na Neklidu a přímé lyžařské propojení s Božím Darem. Skiareál se tak rozšířil z původních 18 na 31,5 km, z toho je 21,2 km zasněžováno technickým sněhem. Celková plocha tratí se zvětšila z 417 000 m2 na 737 000 m2. Celý lyžařský komplex Skiareál Klínovec obsluhuje 5 lanových drah, z toho jsou 2 s oranžovou krycí bublinou. Jde o propojení celé oblasti lyžařsky - žádné přesuny skibusy, ale pohodlně po propojovacích sjezdovkách.  Z vrcholu Klínovce vede propojovací sjezdovka ke spodní stanici lanové dráhy na Neklidu a z Neklidu ke spodní stanici lanové dráhy Prima Express.

Skiareál Klínovec
Autor: Tomáš Rucký, fotobanka CzechTourism

Další významnou novinkou je rozšíření sjezdovek Dámská a Pařezovka. Modrá sjezdová trať Dámská je rozšířena o 100 %, na dvojnásobek své šířky a červená Pařezovka o 20 %. Modernizace se dočkal i COOL FUN park, kde jsou nové zábavné prvky a odpočinková zóna. Legendární snowpark Neklid, který je jeden z prvních v ČR nabízí široké vyžití v podobě skoků a překážek.

Klíny – rodinné středisko

Další poměrně velkým lyžařským střediskem je Sport areál Klíny.  Jde o rodinné středisko umístěné ve východní části Krušných hor, vzdálené pouhých 5 km od hranic s Německem, 6 km od Litvínova, 65 km od Drážďan a 95 km od Prahy. Na čtyřech sjezdovkách, které jsou kompletně v případě nepříznivých sněhových podmínek zasněžovány technickým sněhem, lze jezdit na širokou nabídku skipasů. Jezdí se i večer, protože sjezdovka pod čtyřsedačkovou lanovkou a snowpark jsou osvětlené. V areálu je lyžařská a snowboardová škola, dětský park a pojízdný koberec. Na bezpečnost dohlíží horská služba, a pokud zrovna není dobré počasí, lze využít sportovní halu s lezeckou stěnou nebo se proletět vzduchem na zipline, která je jednou z nejdelších v Evropě. V okolí areálu je udržováno 55 km běžeckých tras.

Sport areál Klíny
Autor: Tomáš Rucký, fotobanka CzechTourism

Krušnohorská běžecká magistrála aneb Krušnohorská bílá stopa

Ústecký kraj finančně podporuje i běžecké disciplíny nebo chcete-li turistiku na běžkách. Prostřednictvím dotace na provoz Krušnohorské bílé stopy, která v některých úsecích kopíruje Krušnohorskou běžeckou magistrálu, se podílí na údržbě několika základních úseků. Střediska na Klínovci, v Lesné, Klínech, Dlouhé Louce, Novém městě, Adolfově a Petrovicích mají napojení na běžecké trasy v SRN (např. Holzhau, Alternberg, Seiffen). Právě tímto je Krušnohorská běžecká magistrála na území Ústeckého kraje jedinečná a unikátní v celé Evropě. Propojené, strojově udržované, běžecké stopy dosahují délky 250 km. Nadmořská výška tras je v rozsahu 740 až 950 metrů nad mořem. Více informací najdete na krusnehory.eu.

Krušnohorská magistrála, Dlouhá Louka
Autor: Foto poskytl Ústecký kraj

Nejde ale jen o propagaci velkých zimních středisek. Proto Ústecký kraj na svém webovém turistickém portálu branadocech.cz představuje všechna střediska. Mezi menší, avšak s kvalitní úpravou svahu, patří Telnice u Ústí nad Labem, Mezihoří nad Chomutovem, Meziboří nad Litvínovem, kam se dojede i městskou hromadnou dopravou, nebo třeba Malečov v Českém středohoří.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism