Nelze nesouhlasit, neboť jsou zde čtyři horské oblasti – Jizerské hory, horský hřeben Ještědu, Lužické hory a Krkonoše, které nabízí perfektní podmínky pro sjezdové lyžování, běh na lyžích a jiné zimní adrenalinové sporty. Tak proč tu příležitost nevyužít?

Lužické hory
Autor: foto poskytl Liberecký kraj

Hledáte-li nové a neokoukané destinace, máme pro vás zajímavý tip na zimní dovolenou. Jedná se o Lužické hory, které nabízí skvělé podmínky, a to především pro běžkaře. Dvacet šest kilometrů dlouhá Lužická magistrála, perfektně upravená pro klasiku, začíná v Kamenickém Šenově a vede k horské chatě Luž u Mařenic, tedy pod vrchol nejvyšší hory Lužických hor, která nese stejné jméno – Luž. Tato úchvatná trasa vede okolím Polevska a vine se mezi vrcholy Velký Buk, Bouřný a Pěnkavčí vrch, většinou po okouzlujících lesních stezkách. Po Lužické magistrále se můžete dále napojit i na jiné trasy v saských Žitavských horách. Jedna z nich vede z lyžařského rezortu Waltersdorf až do Weberbergu, nebo spíše z Jonsdorfu pod velkým masívem Hvozd do Lückendorfu. Vyznavači sjezdového lyžování si mohou vychutnat různé sjezdovky na hoře Luž, ale musí využít německou, to znamená severní, stranu hory, kde na ně čeká lyžařský rezort Lausche-Waltersdorf, který nabízí až tři kilometry sjezdovek a provozuje tři vleky.

Lužické hory
Autor: foto poskytl Liberecký kraj

Další zajímavé zimní tipy naleznete na liberecky-kraj.cz nebo na platformách sociálních sítí Libereckého kraje.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism