Příroda i adrenalin

Sever Slovenska je pověstný nádhernou přírodou. Nachází se zde Vysoké Tatry, Nízké Tatry i Chočské vrchy, které nabízejí úchvatné horské scenérie, pěší turistiku, cyklistiku a zimní sporty. Kromě toho jsou zde i jezera, řeky a vodopády, které přispívají k malebnosti regionu. Vysoké Tatry jsou domovem několika národních parků a přírodních rezervací. Můžete navštívit Tatra Národný Park, který je součástí UNESCO. Existuje mnoho turistických stezek vhodných pro různé úrovně dovedností a kondice. Můžete si vychutnat horskou procházku, pěší túru nebo horolezectví. K dispozici jsou také cyklistické trasy, jízda na koni, paragliding a mnoho dalších aktivit.

Historie a tradice

Je také bohatý na kulturní dědictví. Můžete navštívit tradiční horské vesnice, kde se uchovala lidová architektura a tradice. Pověstný je Vlkolinec, tradiční vesnička, která si uchovala svůj půvab a je chráněná UNESCO. Sám Liptovský Mikuláš je historické město, kde najdete muzea, galerie a historické památky. Můžete navštívit hrad Likava, který je symbolem Liptovského kraje, hrad Liptovský Hrádok, kláštor v Liptovském Svätém Mikuláši a památky. Region je také známý svými lidovými festivaly, folklórem a tradičními řemesly.

 

Koupání a relax

Liptovský kraj je domovem několika moderních aquaparků a termálních lázní. Můžete si užít relaxaci a zábavu ve vodních atrakcích, saunách, wellness procedurách a termálních bazénech. Oblíbenými destinacemi jsou například Tatralandia, Aquacity Poprad a Bešeňová.Všechny aqvaparky poskytují dostatek zábavy dětem i dospělým. Můžete si užít wellness i tobogány, vodní bary, i chutná regionální jídla.

 

Pro mlsaly

Liptovský kraj má svou specifickou kuchyni. Právě tady jsou domovem halušky s brynzou, pagáče, brynzové pirohy i kapustnica (zelná polévka). Proslulá jsou také četná jídla z brambor, například šúlance a lokše, které se podávají na slaný i sladký způsob.  Unikátní jsou také  liptovské droby,  které jsou kupodivu bezmasé. Do vepřových střev se plní směs brambor, mouky, vajec a koření. V jednotlivých vesnicích se liší nejen suroviny, z nichž se vnitřnosti vyrábějí, ale také způsoby přípravy. Pokud se k výrobě bramborových klobás použijí tenčí ovčí střeva, vzniknou liptovské šialence.

Liptovský kraj je tedy vhodným cílem pro přírodovědce, dobrodruhy, milovníky kultury, rodiny i ty, kteří si chtějí užít relaxaci a odpočinek v krásném prostředí.