Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vánoce či oslavy Silvestra jinak: Prožijte je pod tajuplnými hvězdami jordánské Petry

/
  • Fotografie
    Fotografie (internal)
    9. prosince 2019 ● 09:48

    Nechtěli byste alespoň jednou za život vyměnit kapra a salát za dobrodružství prožité během pár dnů uprostřed něčeho tajuplného a magického? Dechberoucí zážitky nabízí skalní město Petra v Jordánsku.

    Jeho příběh se začal odvíjet ve 4. století před naším letopočtem. V roce 2007 se stalo město Petra jedním ze sedmi nových divů světa. Pro minulé i současné obyvatele i turisty má své kouzlo po staletí. Vidět Petru alespoň jednou za život na vlastní oči, to je splněný sen. Právě nyní tu navíc probíhá hlavní sezóna pro nás, Evropany. Průměrné teploty totiž dosahují nějakých 25°C až 30°C, což máme rádi. V letních měsících je tu ale nezřídka i přes 40°C, takové horko vyhovuje spíše turistům z jihu. Ale zpět k Petře...

    6069695:full:true:true

    V každé denní době je jiná, ve hře slunečních paprsků či stínů a v odlescích plamenů svíček za nocí. Když před vámi vystoupí z pískovcových skal její klenotnice, ani nedýcháte. To je Petra, skalní město, o němž jsou zmínky už v bibli, kde je ještě uvedena pod jménem Selá (výraz z hebrejštiny pro skálu či kámen). Největšího rozkvětu a významu dosáhla kolem roku 62 př. n. l., kdy tu žilo kolem třiceti tisíc lidí. „Ustála jedno velké zemětřesení, po druhém v 6. století n. l., skutečně ničivém, už ale obyvatelé město opustili. Město se poté stalo zároveň domovem i tajemstvím místních beduínů, kteří Petru před světem skrývali,“ řekl redaktorům Blesku průvodce Muhammed Abdesalam.

    6069714:full:true:true

    Znovu ji pak Evropanům roku 1812 odhalil švýcarský cestovatel Johann Ludwig Burckhardt (†32), muž z bohaté rodiny, který cestoval pod cizím jménem v přestrojení za chudého Araba. To už zní jako báje, že? Podobných příběhů tu však je jako zrnek pouštního písku. Toho je tu požehnaně, vždyť celá Petra je obehnána nedobytnou stěnou pískovcových skal. Než však z nejbližšího města Wadi Musa mezi ně vstoupíte, namasírujte si lýtka, obujte pevné boty, nasaďte čepici nebo si nechte mistrně uvázat pravý beduínský šátek a vybavte se dostatkem vody. Máte před sebou několikahodinovou trasu, její délku si ale určíte sami.

     

    Podívejte se na záběry z Jordánska:

    Video
    Video se připravuje ...

    Nechtěli byste alespoň jednou za život vyměnit kapra a salát za dobrodružství prožité během pár dnů uprostřed něčeho tajuplného a magického? Dechberoucí zážitky nabízí skalní město Petra v Jordánsku. • VIDEO Ivan D. Hladík, Visit Jordania, INT

    „Pokud bydlíte v Aqabě,v jihojordánském letovisku u Rudého moře s pestrobarevnými korály a rybkami, je nejlepší vyrazit do Petry, co nejdřív. Klidně i v pět hodin ráno,“ radí čtenářům Blesku Eva Němečková z cestovní kanceláře FIRO-tour a dodává: „Brzký příjezd do Petry vám umožní kochat se uchvátnými stavbami ještě bez lidí. Také se nebudete muset vzdát prohlídky některých staveb jen proto, že už nemáte čas.“ Skalnaté stavby vytesané do pískovce vám mohou být už po cestě povědomé. Aby ne, vznikly tu filmy jako Indiana Jones: Poslední křížová výprava (1989) nebo Transformers: Pomsta poražených (2009). A jako mezi filmovými dekoracemi si připadáte po většinu času v Petře.

  • 1.

    Ukrytí džinové a starobylá pokladnice

    6069701:full:true:true

    Třeba, když procházíte kolem zdánlivě obyčejných bloků z pískovce. „Kamenné věže se nazývají bloky Džinů. Původním obyvatelům města Nabatejcům sloužily jako hrobky, těch tu ale najdeme mnohem více,“ prozradil Abdesalam. Téměř každá skála uvnitř města obsahovala i hrobku, jíž však později beduíni osídlili, v době, kdy z původních pochovaných už nezbyl ani prach. Jdeme však dál... Po pohodlných cestách, výjimečně po schodech, až k soutěsce Sík, kde se mezi skalami náhle ukáže v celé své kráse nejznámější stavba Petry, klenotnice (nebo také pokladnice) Al-Khazneh.

    6069699:full:true:true

    Jedna z nejkrásnějších antických památek s výškou přes 40 metrů a šířkou zhruba 30 metrů je skutečně impozantní. „Její do pískovce vytesaná fasáda se do dneška dochovala téměř neporušena i díky umístění mezi trojici skal, které jí zaručují ochranu,“ vysvětlil Abdesalam. V různých částech dne navíc mění všechny stavby barvu, podle úhlu dopadajícího světla. V noci je osvětlují ohně, lampy a světla svící – to je teprve pohádka! Obdivovat pak můžete další chrámy, hrobky i kanály a rezervoáry, které zásobily město vodou. „Za pozornost stojí římské divadlo, které po přestavbě Římany ve 45 řadách nabídlo až 8500 míst pro diváky,“ láká Němečková a zdatnějším doporučuje vydat se za vysoké útesy k další úchvatné hrobce Ad-Deir, zvané Klášter. „Fyzická námaha bude odměněna pohledem na impozatní památku na rozsáhlém náměstí,“ povzbuzuje k dalším objevům.

  • 2.

    Život pod hvězdami

    6069700:full:true:true

    My jsme vám ale slíbili další příběh, tady je... Petra totiž v naší současnosti, stejně jako v hluboké historii, dokáže ovlivňovat životy svých obdivovatelů. Jedním z takových je i osud Marguerite van Geldermalsenové. Narodila se na Novém Zélandu, kde žila naprosto obyčejný život. V roce 1976 promovala a začala pracovat jako zdravotní sestra. Pak jí do života vstoupila Petra.

     

    Marguerite sem přijela jako turistka a právě tady poznala svého budoucího muže. „Provdala se za beduína Mohammada Abdallaha, spálila mosty a odešla z civilizace za společným životem v jeskyni v Petře,“ vypráví Abdesalam. Žena tu provozovala malou kliniku pro místní obyvatele, Mohammad prodával suvenýry. „Spali jsme pod hvězdami, já jsem se učila jak denně na oslech přivážet vodu i péct chléb,“ vzpomínala Marguerite. Když její muž v 50 letech zemřel a děti dospěly, svůj životní příběh sepsala do knihy Vdaná za beduína.

    „Moje děti žijí v Jordánsku, a tak dál pracuji po boku svého syna Raamiho v našem obchodě uvnitř ruin starověkého města. Prodáváme tu stříbrné šperky a osobně podepsané kopie knihy,“ svěřila žena, jejíž životní příběh spojený s Petrou si právě tady můžete vyslechnout přímo od ní. A také prožít svůj vlastní, obklopeni minulostí, umem dávných stavitelů a odkazem tajemných Nabatejců.

  • 3.

    Jordánské tipy aneb co byste neměli minout

    6069705:full:true:true

    Potápění v Rudém moři

    Místní vody nabízejí pestrobarevnou hru exotických ryb a korálů, kterých tu najdete přes 200 druhů. Pod hladinou i naprostí amatéři v potápění najdou i netradiční „vojenské muzeum“, tedy bojovou techniku na mořském dně, kde působí doslova mysticky.

     

    Odtud kázal Mojžíš

    Zastávka v expozicích a na samotné biblické hoře Nebo jihozápadně od Ammánu je takřka povinností. Minout se nedá kamenný monolit vztyčený coby připomínka návštěvy papeže Jana Pavla II., který tu má i vlastnoručně vysazený olivovník. Z dalšího památníku, kříže obtočeného hadem, se můžete rozhlédnout do údolí Jordánu.

     

    Mozaiková mapa

    Pravoslavná bazilika sv. Jiří v Madabě z konce 19. století ukrývá na své podlaze mozaiku vytvořenou v polovině šestého století. Dílo o rozměru šestnáctkrát pět metrů je nejstarší zachovanou mapou Svaté země. Statisíce barevných kamínků zobrazuje území od západní nilské delty po východní Moábskou poušť s Mrtvým mořem, Betlémem, Jerichem či místem křtu Jana Křtitele.

     

    6069704:full:true:true

     

    Stát se Marťanem

    Vzpomínáte na úspěšný snímek Marťan s hercem Mattem Damonem (49)? Natáčel se v jordánské poušti Wadi Rum, známé i jako Údolí Měsíce. Jemný písek, kopce i skály miliony let podléhající erozi a klimatickým vlivům nabízejí velkolepou podívanou ať už se stanete hosty kočovných beduínů nebo přespíte pod hvězdami či v nezvyklých hotelových kempech.

     

    Mrtvé moře pro život

    Když už jste v Jordánsku, prostě se musíte ponořit do vod Mrtvého moře, případně alespoň pomazat bahnem s mimořádně prospěšnými účinky na lidské tělo. Kromě toho dokáže být i krásné, zejména z izraelské strany. Pobřeží zdobí solnými krystaly, ale nejvíce vybízí právě k léčebným kúrám, po kterých si návštěvy jordánských památek užijete plni energie.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Martina indelov: 7000 kč jednodenní výlet do Petry. Vstupy předražené.

(16. 12. 2019 06:21)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy