Atoly Ari a Malé nejspíš není třeba představovat. Jsou symboly luxusu, dekadentního požitkářství a dovolené, kterou si mohou dovolit je opravdoví boháči. Nejsou to ale jediná místa, kam se na Maledivy jezdí.

Maledivy  totiž tvoří více než 1200 ostrovů a ostrůvků a cestovní ruch se rozhodně neomezuje jen na ty, které jsou součástí těchto dvou nejvýznamnějších atolů. Podívejte se spolu s námi na další, které je v mnoha ohledech strčí do kapsy.

Podvodní restaurace? Na atolu Baa vznikla už druhá svého druhu na Maledivách.
Autor: http://kihavah-maldives.anantara.com

Atol Baa – týden v ráji za stovky tisíc

Předtím, než odletíte na atol Baa, zkontrolujte pro jistotu, jestli máte na kontě dostatečnou hotovost. Týden tady totiž vyjde jednoho na sto šedesát tisíc korun. Povečeřet ale můžete v unikátní podmořské restauraci, druhé svého druhu na Maledivách.

Maledivy patří k nejromantičtějším místům planety: Zadáno pro zamilované: Podívejte se na žebříček nejromantičtějších míst planety!

V roce 2011 se atol Baa stal biosférickou rezervací UNESCO. Dostal se tak do společnosti ostrova Komodo, skaliska Uluru nebo souostroví Galapágy. Až tak jsou jeho přírodní scenérie unikátní. Rozsáhlé porosty mangrove, nepoškozené korály, obrovská rozmanitost živočišných druhů… V zálivu Hanifaru se každý rok páří žraloci velrybí, při vstupu do této zátoky se pak při shánění potravy shlukují stovky mant obrovských.  

Dhaalu je jeden z těch méně známých atolů.
Autor: ESO travel

Atol Dhaalu – luxus na ostrově duchů

Dovolená na atolu Dhaalu vás vyjde levněji o dvacet tisíc korun. Týden v pětihvězdičkovém resortu v plážové, nebo vodní vile s vlastním bazénem, terasou a někde i s komorníkem vyjde na zhruba 140 tisíc korun.  Mimochodem – všechny zdejší resorty patří k nejmodernějším na Maledivách – vždyť turistický ruch se tady začal rozjíždět až v roce 1996. 

Na Maledivách roste superluxusní resort ve tvaru květiny a plovoucí golfové hřiště

Některé z nich ale bohužel spláchla „Vánoční tsunami“ v roce 2004. Nepodařilo se například obnovit život a turistický ruch na ostrůvku Gemendhoo. Dnes je to tedy ostrůvek duchů, s minimálními stopami po tom, že tu kdy žili lidé. Jeho obyvatelé se přestěhovali na hlavní ostrov Kudahuvadhoo.

Zapomeňte na klasický hotelový pokoj, tady se spí na vodě.
Autor: ESO travel

Atol Dhaalu je destinací, kterou často vyhledávají potápěči (ostatně jako celé Maledivy) a pobyt pod vodou je opravdový zážitek. Na ostrůvku Rinbudhoo na západním okraji atolu zase stojí za návštěvu šperkařské dílničky místních, kde hlavně dámy bude přecházet zrak.

Atol Laamu – tady se psala historie

Atol Laamu je jižním cípem centrální části Malediv, tvoří ho 82 ostrůvků (z toho 12 obydlených) a ostrovy na jeho východním okraji jsou na maledivské poměry až překvapivě veliké. I na nich ale vyrostlo několik luxusních resortů – v čele s ekoresortem Six Senses, kde je vše z přírodních a recyklovaných materiálů. Večer tu můžete posedět buď v letním kině, nebo na střešní terase bungalovu. Tedy pokud máte na účtu více než sto tisíc. 

Atol Baa je biosférickou rezervací UNESCO – a také rájem pro dovolenou.
Autor: http://kihavah-maldives.anantara.com

V minulosti na ostrově fungovalo i několik buddhistických klášterů. Ty vzaly za své po příchodu muslimů, kteří na jejich troskách vystavěli mešity. Dnes ale na atolu Laamu najdete z těchto mešit také jen trosky.  Spoustu významných míst totiž v minulém století poničili sami místní – když na vlastní pěst hledali v ruinách ukryté poklady. Zničena tak byla (ač mnohdy nevědomky) podstatná část artefaktů, které hovořily o kultuře na Maledivách v období středověku.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusních zájezdů.

Resort Six Senses, atol Laamu

Ekoresort postavený z přírodních materiálů, ale jinak extrémně luxusní. Postavený v roce 2011 a už dnes oceněný šesti hvězdičkami. Jedno z nejluxusnějších míst planety. Takto vypadá dovolená v ráji!

Autor: ESO travel
 

Anantara Kihavah Villas, atol Baa

Dovolená opravdu pro náročné – i co se kvality restaurací v rámci resortu týká. Komfort, soukromí i unikátní prosklená podmořská restaurace, druhá svého druhu na Maledivách. Plážové i vodní vily s vlastními bazény.

 
 
Autor: ESO travel

Resort Niyama, atol Dhaalu

V roce 2011 nově otevřený designový resort, který snoubí luxus, perfektní služby a soukromí. Bydlet tady můžete v plážových nebo vodních vilách, které disponují i vlastním bazénem. Samozřejmostí jsou výborné restaurace.

 
Autor: ESO travel