Královo přístaviště (King's Landing): Pevnost Bokar

Pevnost Bokar je součástí opevnění města a spolu s okolními hradbami posloužila v seriálu Hra o trůny jako exteriér Králova přístaviště. Jednou z těch nejznámějších je scéna, kdy Tyrion a lord Varys hledí z hradeb na moře a diskutují o obranných strategiích, přičemž je v pozadí vidět i Rudá bašta, která však musela být dokreslena digitálně.

Hradby Králova přístaviště: Pevnost Bokar
Autor: HBO, Shutterstock
Hradby Králova přístaviště: Pevnost Bokar
Autor: HBO, Shutterstock

Rudá bašta (Red Keep): Pevnost Lovrijenac

Dubrovnická památka sehrála v kultovním seriálu dvojí roli. Její exteriér a přilehlý přístav je kulisou Černovodého zálivu (Blackwater Bay). Interiéry pevnosti posloužily zase jako Rudá bašta, kde byl mimo jiné jmenován králem Joffrey. Natáčel se tu i rytířský turnaj na jeho počest.

Rudá bašta: Pevnost Lovrijenac
Autor: HBO, Shutterstock
 

Černovoda a přístaviště: Pobřeží mezi Lovrijenacem a Bokarem

Pobřeží mezi dvěma ikonickými pevnostmi si zahrálo hned dvojí roli. Oblast blíže Lovrijenace posloužila jako Černovoda, kde se odehrála i jedna z epických bitev, a pláž blíže Bokaru jako přístav Králova přístaviště, odkud vyrážely lodě do širého okolí, například v epizodě, kdy je Myrcella Baratheon poslána do Dornu. Jako bonus v malém přístavu najdete i malé domečky, kam zlaté pláště přišli zabít jednoho z bastardů Roberta Baratheona.

Černovoda a přístaviště: Pobřeží mezi Lovrijenacem a Bokarem
Autor: HBO, Shutterstock
Černovoda a přístaviště: Pobřeží mezi Lovrijenacem a Bokarem
Autor: HBO, Shutterstock
 

Ulička hanby královny Cersei: Jezuitské schodiště

Schodiště u jezuitského Kostela svatého Ignáce posloužilo jako kulisa v jedné z nejznámějších scén v seriálu. Cersei tudy musela projít uličkou hanby, zatímco okolo stojící lidé rozzuřeně skandovali. A to navíc potupně zcela nahá! Natáčení scény nebylo jen tak a filmaři se museli pořádně plácnout přes kapsu. Zaplatit museli nejen všem podnikům v uličce, kterých je tu skutečně mnoho, ale také místním obyvatelům, aby natáčení nijak nerušili. 

Ulička hanby královny Cersei: Jezuitské schodiště
Autor: HBO, Shutterstock
 

Qarth a Dům nemrtvých: Minčeta a Rektorský palác

Věž Minčeta v Dubrovníku se objevila na několika záběrech z Králova přístaviště, posloužila ale i jako kulisa Domu nemrtvých (House of the Undying) v Qarthu, kam se Danaerys vydala hledat své draky. Interiéry Qarthu vznikly pro změnu v Rektorském paláci. Právě tady požádala Daenerys třináct vládců o pomoc a byla odmítnuta. Některé scény z Qarthu se natáčely i na nedalekém ostrůvku Lokrum, například v 5. epizodě druhé sezóny, kdy během večírku žena se zahalenou tváří předává zprávu serovi Jorahovi.

Qarth a Dům nemrtvých: Minčeta a Rektorský palác
Autor: HBO, Shutterstock
 

Nepokoje proti Joffreymu: Pilská brána

Úchvatná dubrovnická brána sehrála v seriálu kulisu při nepokojích proti Joffreymu a jeho rodině v druhé sérii. Pilská brána je hlavním vstupem do starého města, před ní je dřevěný padací most.

Nepokoje proti Joffreymu: Pilská brána
Autor: HBO, Shutterstock
 

Zahrady Králova přístaviště: Trsteno Arboretum

Pro kulisy překrásných zahrad Králova přístaviště byl použit park a arboretum v Trstenu, který se od starého města nachází přibližně 25 kilometrů. Natáčela se tu mimo jiné i scéna, kdy lady Olenna mluví se Sansou o Joffreym.

Zahrady Králova přístaviště: Trsteno Arboretum
Autor: HBO, Shutterstock
 

Svatba Joffreyho a Margaery: Park Gradac

Z vršku pevnosti Lovrijenac dohlédnete až na dubrovnický park Gradac, kde se odehrávala slavná svatební hostina Joffreyho a Margaery, na které byl král otráven vínem s jedem. Kvůli tomu byl následně zatčen Tyrion Lannister, Joffreyho strýc.

 

Svatba Joffreyho a Margaery: Park Gradac
Autor: HBO, Shutterstock

Nevěstinec: Etnografické muzeum Rupe

Malíčkův nevěstinec najdete na místě, kde byste ho nejspíš nehledali. Jeho exteriér se totiž natáčel u dubrovnického Etnografického muzea. Zároveň jeho okolí posloužilo i jako místo, kde se nahý procházel Nejvyšší vrabčák

 

Nevěstinec: Etnografické muzeum Rupe
Autor: Dubrovački muzeji, HBO

DALŠÍ FILMOVÉ LOKACE ZE HRY O TRŮNY NAJDETE ZDE>>

Video: Nejlepší okamžiky seriálu Hry o trůny

Video
Video se připravuje ...

Hra o trůny končí osmou řadou. • Trailer finálové série. HBO

Dubrovník - perla Jadranu

Dubrovník je nádherné chorvatské přímořské město, které se pyšní jedinečnou historií a kulturou. Toto město je známé pro své historické památky, nádherné pláže a křišťálově čisté moře. Dubrovník je také oblíbenou destinací pro milovníky dobře ochuceného jídla a kvalitního vína.

Jedním z nejznámějších míst v Dubrovníku je Staré Město, které je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Toto městské jádro je obklopeno mohutnými hradbami a úžasnými paláci, které jsou ukázkou středomořského stylu architektury. V okolí Starého Města se nachází mnoho historických kostelů a klášterů, jako například klášter sv. Kláry a kostel sv. Vlaha.

Pokud hledáte nádherné pláže, tak v Dubrovníku určitě nepochybujte. Na mnoha místech se zde nachází úžasné pláže, jako například Banje a Lapad, které jsou ideální pro relaxaci a opalování. Navíc, možnosti pro vodní sporty jsou zde neomezené, ať už jde o potápění, šnorchlování nebo jízdu na vodních skútrech.

Celkově lze říci, že Dubrovník je ideálním místem pro každého, kdo hledá kombinaci historie, kultury a nádherného pobřeží. Bez ohledu na to, zda hledáte romantickou dovolenou nebo dobrodružný pobyt, v Dubrovníku najdete vše, co potřebujete. Protože Chorvatsko je stále oblíbenou destinací mezi Čechy, určitě stojí za to navštívit toto kouzelné město a prožít zde nezapomenutelnou dovolenou.

Cesta do Dubrovníku autem

Dubrovník patří k nejvzdálenějším cílům v Chorvatsku. Od roku 2022 se ovšem cesta časově zkrátila díky dokončení Pelješackého mostu, díky kterému se lze vyhnout průjezdu přes Bosnu a Hercegovinu. I tak ovšem cesta z Prahy zabere přes 13 hodin čistého času jízdy a měří na 1300 kilometrů.

Trasa je ovšem ve svém základu stejná, jako do většiny dalších letovisek v Dalmácii. Vede tak od hranic na Štýrský Hradec v Rakousku, dále na slovinský Maribor a kolem něj po dálnici dál směrem k chorvatské hranici a na hlavní město Chorvatska Záhřeb, kde se najíždí na dálni A1. Tu je nutné projet takřka v celé její délce a u města Mali Prolog sjet na silnici číslo 425 Ve směru na Šarić Struga a Rogotin, kde se cesta napojí na silnici D8, známou jako Jadranská magistrála. Ta cestující autem dovede až k obcím Komarna  a Duboka, kde začíná Peljašecký most, kterým se cestující dostanou na poloostrov Pelješac, přes který projedou po silnici číslo 674 a na konci poloostrova se znovu připojí na Jadranskou magistrálu, která již vede až do Dubrovníku.

Případně lze místo cesty přes Pelješacký most možné pokračovat po Jadranské magistrále na hranice s Bosnou a Hercegovinou a projet krátký úsek jejího pobřeží. Tato cesta má ovšem tu nevýhodu, že vyjíždí mimo území Evropské unie a Schengenského prostoru a znovu se do něj vrací. Ačkoli je tak o několik kilometrů kratší, na cestě strávíte kvůli hraničním kontrolám více času.

Fotogalerie
48 fotografií