Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi jako škudlilové a „paštikáři“? Za dovolenou utrácí drobné, víc šetří jen pár zemí

Autor: Mii - 
9. září 2019
05:13

Jestli Čechům něco jde dobře, tak cestovat s minimem peněz. Průměrná částka, kterou za zahraniční dovolené vynaloží, je poloviční oproti zbytku Evropy. V porovnání se zeměmi, jako je Francie nebo Dánsko, dokonce třetinová. Za jednu cestu za hranice utratí každý Čech v průměru 11 094 korun. Oproti ostatním státům tu ale „dovolenkují“ téměř všichni. Vyplývá to z aktuálních statistik Eurostatu.

Evropský statistický úřad cestovní chování obyvatel EU popisoval na datech z roku 2017, za předešlý ani loňský rok ještě nejsou k dispozici. Vyplynulo z nich, že Češi celkově v tomto roce utratili dohromady za zahraniční dovolené 2,913 miliardy eur (75 miliard korun). To je částka, která vypadá jako velká, ovšem v porovnání se zbytkem Evropy jsou to spíše drobné.

Takoví Němci za své cesty za hranice vynaložili celkem 86,6 miliardy eur (2,2 biliony korun) a stávají se pomyslnými vítězi v utrácení za dovolené. Pro ilustraci, je to 29krát větší suma. Velké peníze obětovali také Francouzi a Britové. Stále se ale Češi nacházejí nad Bulhary, ti podle statistik o zahraniční dovolené prakticky nemají zájem – v roce 2017 za ně utratili pouhých 304 milionů eur (7,8 miliardy korun).

Zase to Chorvatsko

V přepočtu na jednotlivé obyvatele je žebříček podobný. Každý Čech za každou zahraniční cestu vynaložil v průměru 430 eur (11 094 korun), což je ještě méně, než například Slováci (11 713 korun) nebo Poláci (14 293 korun). Jediné země, kde obyvatelé šetřili více, jsou Slovinsko, Bulharsko, Lotyšsko a Maďarsko.

Nízká je i částka, kterou Češi obětovali za jednu průměrnou tuzemskou cestu. Ta činí 72 eur (1 857 korun) a je rovněž jednou z nejnižších v Evropě. Pod námi se nachází jen Lotyšsko a Litva.

Co ovšem není překvapující, je seznam zemí, kam Češi nejčastěji cestovali. Shoduje se se všemi statistikami posledních let. Na plné čáře vítězí Chorvatsko, kde čeští turisté strávili v průměru 8,6 dne, takže přijížděli na delší pobyty. Nechali tu průměrně 49 eur (1 264 korun) za noc. Následuje Slovensko (útrata 1 135 korun za den, průměrně 4 noci) a Itálie (útrata 1 800 korun za den, průměrně 6,5 nocí).

Eurostat zmínil i národnost turistů, kteří do Česka nejčastěji přijížděli. V drtivé většině šlo o Němce, kteří se nebojí sáhnout do peněženky a nechat tu průměrně za každý den 99 eur (2 554 korun). Strávili tu povětšinou kolem 4,4 nocí. Po nich často přijížděli Rusové a turisté z Asie, ale o nich úřad nemá více dat, jelikož pracoval jen s evropskými zeměmi.

Málo utrácí, ale jezdí všichni

Že je cestování v Evropě velký byznys, potvrzuje fakt, že celkem Evropané utratili v roce 2017 za své dovolené 467 miliard eur (12 bilionů korun). Převažovaly cesty za hranice, ale jen mírně. Průměrná evropská částka vynaložená za jednu zahraniční cestu byla 812 eur (20 949 korun) a za tuzemskou 223 eur (5 753 korun).

Existují ovšem země, kde jsou čísla lehce vychýlená. Například Rumuni, Řekové a Španělé preferují převážně tuzemské dovolené. Dokonce v Rumunsku takové cesty představují 79 procent. Naopak za hranice vyrážejí nejčastěji Lucemburčané, Belgičané nebo obyvatelé Malty.

Pokud Evropané vyrazili do zahraničí, nejčastěji šlo o cesty do jiných evropských zemí. V rámci jiných kontinentů vítězí Amerika a Asie. Největší podíl na útratách mělo ubytování následované dopravou a ostatními výdaji. Mladí lidé utráceli v průměru méně peněz, ale rozdíl byl nepatrný.

Mezi největší cestovatele v Evropě patří Finové, na cesty vyráží 90 procent obyvatel nad 15 let. Naopak nejméně se chce Rumunům, jen 25 procent někam jede. V tomto ohledu jsou na tom Češi skvěle, nachází se jen těsně za Finy – pravidelně tu dovolenkuje 80 procent občanů.

Video  Dovolená hrůzy? „Reklamovat se dá skoro vše, ale s důkazy,“ říká právnička  - Blesk TV
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 9. září 2019 12:43 )

Takže hurá do Berlína

.tg.bb ( 9. září 2019 12:36 )

Legrace je, že škudlí i ti docela bohatí. Halt je to naše nátura

.tg.bb ( 9. září 2019 12:34 )

V Čezku neustále probíhá cosi jako sockiáda - vyhrává ten, kdo dojede někam nejlevněji. Ale hlavně že jede.

.tg.bb ( 9. září 2019 12:30 )

Slováci jsou proti Čechům grófové. Jednou za čas si zajdou do restaurace na husu (slovenskou hus doporučuji všemi deseti), utratí za ni docela dost a mají na čas vystaráno. Čech lozí do hospody na pivo skoro denně, ale to je tak vše.

klara23_ ( 9. září 2019 12:00 )

statistika je statistika a trapnost a ostuda je trapnost a ostuda...i kdyz má každý pro ni jinou hranici a v diskusi nize plno výmlu. I ti Slovaci maj vyšší důstojnost, aby sockovství nedávali tak na odiv. Ve srovnání s Evropou je podle uvedených statistik nejhorší ten fakt, že národ Miloše Zemana ze za své křupanství ani nestydí...jezdí i když nemá peníze a trapčí, takže má pak (pochopitelně nejvíc v Chorvatsku) takovou pověst, jakou má. Trochu důstojnosti lidi, co vám brání, jezdit treba jen ob rok nebo od dva, ale kvalitněji, s plnějsí peneženkou a hlavně větší hrdostí!

Zobrazit celou diskusi