Znojemské historické vinobraní
Autor: Vinařský fond

Pálavské vinobraní – 8.-10. září

Věděli jste, že letos proběhne v Mikulově již 76. ročník Pálavského vinobraní? Bude se konat opět druhý víkend v září, a to od 8. do 10. září. Kvalitní jiskrné víno i osvěžující burčák od místních vinařů je jistotou, nicméně pořadatelé lákají také na pestrý doprovodný program. Folklorní tradici v podobě krojovaných a cimbálové muziky doplní hudebníci jako No Name, Jelen, Viktor Sheen, Petra Černocká či Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Místní vinobraní nabídne také tradiční nedělní výstup na Svatý kopeček, prestižní výstavu vín v hlavním zámeckém sále a ukázky zpracování hroznů. Nebudou ochuzeni ani nejmladší účastníci vinobraní – mohou se těšit na pohádky, řemeslné dílničky, historické hry a netradiční soutěže. Na akci se také připomene významná historická mikulovská událost – vysvobození Václava IV. z vídeňského vězení těžkooděnci z Mikulova. Více o vinobraní najdete zde.

Pálavské vinobraní
Autor: Vinařský fond

Znojemské historické vinobraní – 8.-10. září

Druhý zářijový víkend bude v každém koutu Znojma možné zakusit atmostéru již 39. ročníku vinobraní. Město nabízí 14 multižánrových scén plných hudby (Masarykovo náměstí, Na Káře a Horní náměstí), historických vystoupení (např. Václavské náměstí, Mikulášské náměstí, Kolbiště, ulice Veselá aj.), degustací (Vinný trh a VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny) i programu pro děti (Hradební příkop). Jedinečný zážitek si můžete odnést ze Znojemského hradu, kde budete moct poznávat víno všemi smysly. Nebude chybět ani tradiční vítání krále Jana Lucemburského a jeho choti. A kromě vína všech možných odrůd můžete ochutnávat také lahodně svěží sezónní nápoj – burčák. Více o vinobraní najdete zde.

Znojemské historické vinobraní
Autor: Vinařský fond

Mělnické vinobraní – 15.-17. září

Kořeny vinařství v Mělníku sahají až do 9. století. Největší rozmach ovšem zažilo právě za vlády Karla IV. ve 14. století. Proto nikoho nepřekvapí, že vinobraní patří mezi tamní největší události roku. Letos bude probíhat od pátku 15. do neděle 17. září. Svá vína a čerstvý burčák nabídnou vinaři nejen z českého regionu. Během víkendu si užijete pestrý doprovodný program na 4 scénách. Zahrají a zazpívají např. UDG, Slza, Pokáč, Ben Cristovao, Vojta Dyk či OffBeat Orchestra. Pochutnáte si na gastronomických specialitách a na své si přijdou také děti, pro něž je připravený speciální program. Během slavnosti si můžete prohlédnout historické centrum, zámek Mělník s vinnými sklepy ze 14. století i mělnické podzemí. Více o vinobraní najdete zde.

Více tipů na vinobraní najdete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Mělnické vinobraní
Autor: Vinařský fond