Události, kterým chcete věnovat svůj volný čas, většinou musí prostě něčím zaujmout. Prvním, a možná nejjednodušším parametrem pro takové zaujetí, je jméno. Vinaři si tohle uvědomují, a proto používají názvy, které už sami o sobě stojí alespoň o úvahu návštěvy. Někdy mají hlubší význam a vycházejí z místního folklóru nebo historie, můžou to být ale jen vhodně zvolená slovní spojení, která dodají potřebné kouzlo. A na jaké akce podle názvu tedy třeba vyrazit?

Autor: Vinařský fond

Na Vrbicu pro opicu (2. června - 2. září)

Vinaři obce Vrbice nedaleko Hustopečí si připravili letní služby otevřených sklepů s tímto rozverným názvem. Vždy mají dva vinaři od června do září v určitou dobu, a to i ve všední den, otevřený sklep, aby náhodný turista v létě našel pohostinné zázemí, a mohl tak ochutnat místní víno nebo si dát něco dobrého. Více zde.

Autor: Vinařský fond

Hudba na vinicích (květen–září)

Hudba na vinicích je vinařská akce s doslova zvučným jménem. Již čtvrtým rokem koncertují oblíbení čeští a slovenští zpěváci a kapely přímo v areálech jednotlivých vybraných vinařství. Letos se jedná např. o Čechomor, Vašo Patejdla, Lucií Bílou, Jelena, Pokáče, Tomáše Kluse, Queenie, Monkey Business, Davida Kollera, Lenny, Mig 21, Wohnout a mnohé další. Hostit je budou vinařství Sonberk, Lahofer, Château Valtice, JOHANN W Třebívlice a Víno Zlomek & Vávra Boršice, která mají nejenom skvělá vína, ale koncertům dodají neuvěřitelnou atmosféru často přímo mezi vinohrady. Více zde.

Autor: Vinařský fond

Dobývání dobšických sklípků (8. července)

Jedná se o tradiční a oblíbenou akci otevřených sklepů, kterou pořádá většina vinařských obcí. V tomto případě je ale navíc doplněna o rekonstrukci bitvy napoleonských válek, která proběhla v roce 1809 nedaleko Dobšic u Znojma. Ve vinařských uličkách bude otevřeno přibližně 25 sklepů s nabídkou vín, zároveň bude ve sklepech i na hlavním pódiu zajištěno vystoupení hudebních souborů, chybět nebude rozličné občerstvení a bohatý program i pro rodiny s dětmi. Více zde.

Autor: Vinařský fond

Hodové túlání po Pulgárských sklepech (25. srpna)

Také túlání jsou vlastně otevřené sklepy, tentokrát ale ve vinařské obci Bulhary. Pořadatelé zde využili historické pojmenování obce, která se takto (Pulgary) nazývala až do roku 1949. V rámci sobotních krojovaných hodů bude během dne otevřeno 12 sklepů, ve kterých bude možné ochutnat vždy alespoň 5 vzorků a k tomu nějakou tu dobrotu. Příjemný letní vlahý večer pak návštěvníci akce stráví třeba u cimbálu. Více zde.

Autor: Vinařský fond

Slípka Tour pod křídly šéfkuchařů (3. září)

V největší a nejznámější vinařské obci v republice ve Velkých Bílovicích vsadili na spojení vína a jídla. Návštěvníci absolvují začátkem září gurmánský zážitek se špičkovými, výhradně suchými víny a delikátními pokrmy od šéfkuchařů zvučných jmen – Miroslava Kaliny, Marka Raditsche, Marka Fichtnera a Ladislava Douši. A proč slípka? Slípku má ve znaku místní sdružení vinařů, které gastroakci spolu s otevřenými sklepy pořádá. A protože jsou na ni právem hrdí, použili ji i do názvu. Jedná se také o označení jejich speciálního vína – cuveé, vyrobeného vždy alespoň ze dvou nejtypičtějších velkobílovických odrůd, které reprezentují a charakterizují místní terroir. Více zde.

Autor: Vinařský fond

Více vinařských událostí s různými zajímavými názvy naleznete v kalendáři akcí na webu Vína z Moravy, vína z Čech.