Repelentů existuje více druhů. Některé jen odpuzují, jiné díky dalším účinným látkám hmyz či klíště zabijí. Co obsahuje jeden, nemusí mít druhý.

Autor: Lékárna AVE s.r.o.

Jak repelent funguje?

Funkčnost repelentů bychom mohli stručně popsat tak, že maskují naše pachy před vetřelci. Jiné zase komárům a klíšťatům samy o sobě prostě nevoní a tím je odpuzují. Motivace komárů i klíšťat je každopádně jasná – dostat se ke krvi, kterou se živí, a kterou potřebují k rozmnožování. Už jste si někdy kladli otázku, čím je vlastně tolik přitahujeme? Je to soubor několika věcí:

  • Tělesná teplota, která je pro ně v rozmezí 36 až 38 stupňů optimální.
  • Oxid uhličitý, který vylučujeme nejen dýcháním.
  • Kyselina mléčná, která vzniká rozkladem potu.
  • Čpavek, který je součástí močoviny (i ta bývá obsažena v potu).

Vybíráme podle typu

Když se budete rozhodovat, po jakém repelentu sáhnout, určitě budete myslet na několik hlavních věcí – kde ho budete používat, kdo s ním přijde do styku nebo jakým činnostem se budete věnovat. To všechno vstupuje do výběru, který se řídí především použitou účinnou látkou a její koncentrací.

Na co si dát pozor při aplikaci

  • Při aplikace je třeba nastříkat repelent na všechny části těla či oblečení – jen tak budete kompletně chráněni.
  • Repelent se neustále odpařuje, takže je třeba aplikaci opakovat podle potřeby.
  • Aplikace aerosolem je účinnější než v případě mechanického rozprašovače – umožní větší rozptyl v podobě drobných kapének a na tělo či oděv dopadne koncentrovanější látka.

Proč doporučujeme repelenty Predator?

Snadná aplikace

Protože repelent aplikujeme na celé tělo, je ideální, když nástřik může probíhat v jakékoli pozici. Repelenty Predator na sebe hravě nanesete, ať je držíte jakkoli – svisle, vodorovně, šikmo i vzhůru nohama. Speciální 360° ventil umožňuje aplikaci v jakékoli pozici a výrazně tak usnadňuje nanášení repelentu a minimalizuje riziko, že by některé místo zůstalo nechráněné.

Důkladné testování

Všechny repelenty Predator podstupují náročné testy v terénu – v extrémních podmínkách záplavových lužních lesů s vysokým výskytem komárů. Testování provádí Státní zdravotní ústav, který se stará i o dermatologické testy. Kromě toho probíhá každý rok i řada dalších (laboratorních či terénních) testů, které potvrzují vysokou účinnost repelentů Predator.

Jednička na trhu

Repelenty Predator jsou jasnou a dlouholetou jedničkou – jde o nejprodávanější repelenty v českých a slovenských lékárnách podle farmaceutických dat IMS Health. To, že jsou lídrem již mnoho let, dokazuje jejich oblíbenost a fakt, že se pro ně lidé rádi vracejí na základě pozitivní zkušenosti. Tu potvrzují i uživatelé v recenzích, například na Heurece.

Ocenění

Během let, co jsou repelenty Predator na trhu (od roku 1997), uspěly v mnoha testováních a anketách. Staly se třeba 1. volbou lékárníků v odborné anketě. Predator Forte uspěl v testování nezávislé spotřebitelské organizace dTest. A výborné vysvědčení mu vystavili také testeři na serveru Testuj.to, kde od nich Predator obdržel doporučení.

SOS

Po každém návratu z lesa i parku doporučujeme celé tělo důkladně prohlédnout. Pokud na sobě nějaké klíště najdete, použijte Predator IXO soupravu na vytahování klíštěte. Po bodnutí hmyzem zase použijte Predator gel po bodnutí, který uleví a zklidní podrážděnou pokožku.

Více na lekarnaave.cz.