Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tipy na víkend: Festival ABC! Středověk v Libušíně, letecká show i setkání veteránů

/
  • Neseďte doma, vyrazte na víkend
    26. dubna 2024 ● 05:00

    Ze zimy rovnou do léta! V sobotu až 22 a v neděli i 25 stupňů a k tomu slunečná obloha - takový teplotní šok si pro nás na poslední dubnový víkend připravilo počasí.  Není proto důvod sedět doma. Ve spolupráci s CzechTourism a serverem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili několik tipů na výlety.

  • 1.

    Festival ABC

    Festival ABC je dvoudenní zábava pro celou rodinu v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Pro všechny je celý víkend připravena spousta zábavy ve vnitřních i venkovních prostorách muzea. Vyzkoušíte si nejnovější technologie a virtuální realitu, vědecké experimenty, přednášky s osobnostmi a nebudou chybět nejrůznější hračky pro holky i kluky. Více čtěte ZDE

    Festival ABC
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 2.

    Bike fest

    Dva víkendové dny nabité adrenalinovými show, exhibicemi, workshopy, organizovanými vyjížďkami se známými sportovci, testováním kol, večerním doprovodným programem a gastronomickým potěšením. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. To slibuje Bike fest na Výstavišti v Praze Holešovicích.

    Bike Fest v pražských Holešovicích.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 3.

    Bitva Libušín

    V údolí pod ranně středověkým hradištěm v Libušíně u Kladna se v sobotu uskuteční největší středověký festival svého druhu v Evropě. Více než 1000 účinkujících i ČR i zahraničí postaví středověký tábor a střetne se ve strhující bitvě. K vidění budou také pyrotechnické efekty, skutečné kaskadérské výkony, drama i napětí a strhující výjimečná podívaná. Programu nechybí ani divadla, soud s čarodějnicí, ukázky zbraní, soubojů a mnoho dalšího.

    Bitva v Libušíně.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 4.

    Koňské závody

    V sobotu se v terénu brdských hvozdů v lokalitě Koníček/Velcí se od 10 do 14 hodin odehraje první ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném terénu lesa. Uvidíte ukázky reálné práce koní v těžko dostupném terénu, kde se kočí i koníci musí často popasovat i s nenadálými překážkami. Vedle závodu jednospřeží v lese je připravena i ukázku párového tahání těžkých břemen, vozatajství, ale také plemeno miniaturních koní minihorse a pro děti bude připraven doprovodný program lesní pedagogiky.

    Závody koňských dovedností v Brdech.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 5.

    Ve vzduchu

    Dechberoucí show, moderní i historická letadla a parádní podívaná se koná na letišti v Plasech celý víkend. Program nabídne podívanou na moderní i historické skvosty, nejlepší akrobatické piloty nebo skupiny i stíhačky. Akce má i bohatý doprovodný program jako například ukázky práce hasičů, a policistů.

    Přehlídka letadel v Plasech.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 6.

    Řipská pouť

    Tradiční pouť k svátku sv. Jiří na úpatí hory Říp se koná za obcí Krabčice od pátku do neděle. Na akci nechybí řada atrakcí a to jak tradičních, rodinných i adrenalinových. Pouť doplní bohatý program, v němž vystoupí umělci různých žánrů pop, country, tramp, folk. Mezi Roudnicí a Krabčicemi bude v sobotu a v neděli pendlovat výletní vláček.

    Řipská pouť se koná o víkendu.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 7.

    Vůně benzínu

    *Praha – Na golfovém hřišti v Hostivaři je v sobotu od 10 hodin připravena přehlídka vzácných automobilů, klenotů historie i současnosti. Letošním tématem je oslava dvou významných výročí historie našeho automobilismu: 100 let automobilů Zbrojovka a 90 let automobilů JAWA.

     

    *Praha - Klub historických vozidel pořádá ve Chvalské tvrzi setkání historických vozidel, motocyklů a jiných strojů do roku výroby 1970. Celodenní program s přehlídkou vozidel, divácké soutěže pro dospělé i děti, vyhlídkové jízdy historickým autobusem, občerstvení a živá hudba po celý den.

     

    *Lysá nad Labem - Retro Garáž je auto-moto veterán burza & prodejní výstava zaměřená na historická vozidla a vše co k nim patří. Na zdejší výstaviště můžete zavítat v sobotu od 8 do 16 hodin.

     

    *Kolín - Výstava Mustangů členů Mustang Riders Clubu se koná v sobotu od 10 hodin na náměstí.

     

    *Ostrava - Na Polygonu Libros se v sobotu koná den plný upravených aut, ostrých battlů na drift trati během závodu Drift King of Libros. Dorazí také několik upravených a zajímavých tahačů.

    Setkání aut a veteránů se koná hned na několika místech republiky.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 8.

    Čarodějnická prohlídka

    Tématické prohlídky Muzea lidových staveb v Kouřimi s vyprávěním o lidové magii a pověrách se vztahem k Filipojakubské noci můžete zažít v neděli. Dozvíte se tradici pálení čarodějnic, o pověrách, o ochranné i milostné magii a o dalších lidových praktikách českého venkova.

    Čarodějnické zvyky prokouknete ve skanzenu v Kouřimi.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 9.

    Stavění máje

    Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic můžete prožít v sobotu od 14.30 na Šrámkově statku v Pileticích. Folklorní soubor Dupák zve na oslavu jarních dní tradičním stavěním májky všem pannám hradeckým. Nebudou chybět lidové tance, písně, řemesla, jarmark i dobré jídlo.

    Stavění máje v Pileticích.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 10.

    Ovčácké slavnosti

    Ratibořické ovčácké slavnosti v Babiččině údolí jsou připraveny na sobotu. Uvidíte spoustu oveček, jejich stříhání, práci ovčáckého psa, přehlídku ovcí i kot, ruční zpracování vlny, ochutnávku dobrot z ovčího i kozího mléka, připraveny jsou tvořivé dílny a další program.

    Ovečky v Babiččině údolí.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 11.

    Flora Olomouc

    Největší svátek květin to je mezinárodní květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc. Středobodem proslulé akce bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A, připraveny budou i velké Zahradnické trhy, několik gastrozón a pestrý doprovodný program. Ten mimo jiné zahrnuje workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a také odpočinkové zóny. Zavítat sem můžete až do neděle.

    Flora Olomouc
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 12.

    Motýli ve Fata Morganě

    Motýli se opět budou líhnout ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji. Postupně bude navezeno několik tisíc kukel motýlů různých druhů, u kterých je možné pozorovat jejich líznutí první vzlétnutí i elegantní pohyb vzduchem. Letošní výstava má podtitul „Dobrodružná cesta“ a zaměřuje se na migraci motýlů. Zavítat sem můžete do 2. června.

    Na výstavě lze spatřit nepřeberné množství motýlů i nejrůzněji zbarvených druhů.
    Autor: Karel Kopáč

  • 13.

    Cesta kolem světa

    Nová interaktivní rodinná zážitková výstava z dílny plzeňského DEPO2015 přináší unikátní koncept světelné zážitkové výstavy kombinované s prvky únikových her. Příběh expozice odkazuje na slavný román Julese Verna. Návštěvníci budou mít za úkol projít devíti prostředími symbolizujícími různá místa celého světa od italských Benátek, přes bazar na Blízkém Východě, Africkou savanou, Indii, po prales jižní Ameriky nebo mrazivou krajinu Arktidy. V každém z prostředí přitom musí vyřešit zapeklitý úkol, aby získali indicii do svého pasu a mohli pokračovat v cestě dál. Dobrodružství tu můžete zažít až do konce letních prázdnin.

    Plzeňské DEPO 2015.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 14.

    Rudolf II. v Holešově

    Výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku zve do doby Rudolfa II. Odhaluje zajímavosti z panovníkova života a představuje řadu exponátů. Multimediální výstavou zájemce provází samotný digitálně oživený římský císař a český král. Tvář a hlas mu propůjčil Jiří Werich Petrášek, syn Jana Wericha, který vládce ztvárnil v legendárních filmech Císařův pekař a Pekařův císař. Lidé se díky výstavě seznámí nejen s osudy panovníka žijícího na přelomu 16. a 17. století, ale i sbírkami, které shromažďoval. Trvá do 23. června.

    Výstava o Rudolfu II.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 15.

    Jízdenky, prosím!

    Výstava železničních a tramvajových modelů ze 30. až 90. let minulého století s názvem »Jízdenky, prosím! « je k vidění v Technickém muzeu v Brně. Jeho modely představují reálnou železnici s okolím. Na kolejích návštěvníci uvidí parní, motorové i elektrické lokomotivy, různé druhy osobních i nákladních vozů i speciální podnikové vozy. Součástí výstavy budou také historické fotografie z reálného provozu včetně některých snímků i z 19. století. Připravena je i interaktivní část pro děti. Zavítat sem můžete až do 25. srpna. Více čtěte ZDE

    Jízdenky, prosím je název výstavy v Technickém muzeu v Brně.
    Autor: ČTK - Václav Šálek

  • 16.

    Vodojemy na Žlutém kopci

    Komplex tří vodojemů na Žlutém kopci v Brně z let 1874, 1894 a 1917 vznikly kvůli posílení vodovodní soustavy Brna. Svému účelu sloužily do roku 1997. Nyní se po rekonstrukci za 150 milionů korun otevřely veřejnosti. Více čtěte ZDE

    Brňané i návštěvníci města mohou navštívit trojici vodojemů na Žlutém kopci. Rekonstrukce přišla Brno na 150 milionů.
    Autor: Zdeněk Matyáš, archiv

  • 17.

    Vystavují šifrovací legendu Enigmu

    Originál přenosného šifrovacího přístroje Enigma je ozdobou výstavy v Technickém muzeu v Brně, zapůjčilo Slovenské technické muzeum v Košicích. Přístroje Enigma sloužily k šifrování komunikace mezi německými jednotkami a velením. Výstava je věnovaná kryptologii, tvoří ji exponáty ze světa šifrování, kódování, sledování a odposlechů. Potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

    Šifrovací přístroj Enigma.
    Autor: ČTK / Hlaváčová Monika

  • 18.

    Záhady světa

    Letohrádek Mitrovských v Brně pořádá pozoruhodnou výstavu největších záhad světa. K vidění bude například slavná lebka z jednoho kusu křišťálu, repliky Longinova kopí, Turínského plátna, válečná Tutanchamonova trubka a mnoho dalších záhadných artefaktů. Ke každému se váže pozoruhodná historie plná záhad. Na výstavu můžete zavítat do 28. dubna. Více čtěte ZDE

    Slavná Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka.
    Autor: Blesk:Ondřej Mikulášek

  • 19.

    Sochy z písku

    V Lednici můžete až do října obdivovat výstavu soch z mořského písku. Letos výstava začíná již v pátek. Autor Michal Olšiak v Lednici písečné sochy poprvé postavil před dvanácti lety a od té doby každoročně chystá unikátní přehlídku. Výstavu naleznete v místech poblíž hlavního parkoviště v Lednici. 

    Sochy z písku ve Valticích.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 20.

    Klenoty na hradě

    Na Slezskoostravský hrad dorazila putovní výstava České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny jsou mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků – Jiří Urban. Realizoval například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění tu budou do 29. května.

    Korunovační klenoty Na Slezskoostravském hradě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 21.

    Malý princ

    Legendární klasika o smyslu života a přátelství Malý princ ve výjimečné interaktivní instalaci světově uznávané multimediální umělkyně Elišky Podzimkové ožívá v prostorách historické vily Hanse Ulricha v centru Ostravy. Ilustrátorka vytvořila tajuplný svět kombinací fotografií a ilustrace, které pomocí aplikace ožijí. Zažít to můžete do 2. června

    Interaktivní výstava ilustrací Malý princ.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

    Fotogalerie
    40 fotografií

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy