Pradědu, který je zároveň nejvyšší horou celé Moravy, staří Slované říkali Stará vatra. Koncem 14. století vrch získal název Kellichtská Sněžná hora. Až v 19. století byla hora přejmenována po legendárním ochránci Jeseníků Pradědovi na Altvater (tedy česky Praděd).

Chráněná krajinná oblast Jeseníky byla vyhlášena roku 1969. Předmětem ochrany se staly mimo jiné smrkové pralesy, rašeliniště a prameny, díky nimž zde vznikla lázeňská střediska. Dále jsou to štoly a podzemí, druhově bohaté louky a meze, lidová architektura a v neposlední řadě mineralogické lokality s nalezišti například zlata a křišťálu.

Flora a fauna

Zdejší flora čítá na 1200 druhů a poddruhů vyšších rostlin, což je víc než třetina všech, co v Česku rostou. Vyskytuje se tu víc než 130 zvláště chráněných druhů cévnatých rostlin. Žije zde na dvě desítky kriticky ohrožených druhů živočichů. Kromě vzácných motýlů, je to třeba kriticky ohrožený roháč jedlový, z ptáků krkavec velký či čáp černý. Za zmínku stojí i velké šelmy, jako rys ostrovid, jehož populaci decimuje pytláctví. Z velkých savců je nejpočetnější zvěř jelení.

Naučné stezky na Jesenicku

Můžete si vybrat z několika naučných tras. Geologická expozice Karlova Studánka, vybudovaná v roce 1991, představuje pro oblast typické horniny. Jmenujme například mramor, vídeňskou rulu a bludný balvan. Přes deset kilometrů dlouhá obtížná naučná stezka Bílá Opava nabízí informace o zdejším obyvatelstvu či překrásný pohled na vodopády.

Trasa Se skřítkem okolím Pradědu měří šest kilometrů a není nijak náročná. Seznamuje s historickými, přírodními a kulturními zajímavosti okolí Pradědu. Naučná stezka Světem horských luk je12 km dlouhá (střední obtížnost). Na jejích dvanácti tabulích se dozvíte o minulosti a současnosti horských chat, o klenotu jesenických hor - čarodějných Petrových kamenech, zvířatech a rostlinách, o drsném životě na horských hřebenech nebo o Jelení studánce a ledovcovém království.